petogodišnji projekt

Google investira milijardu dolara u razvoj afričkog interneta

google

Informacija je potvrđena na virtualnom događaju Afričkog investicijskog fonda, preko kojeg će Google investirati 50 miliona dolara u startupove

Američka kompanija Google planira investirati u Afriku milijardu dolara u narednih pet godina kako bi osigurala pristup brzom i jeftinijem internetu, javlja Reuters.

“Uzbuđen sam što ponovno potvrđujem našu posvećenost kontinentu kroz ulaganje od milijardu dolara tokom pet godina kako bismo podržali digitalnu transformaciju Afrike radi ispunjavanja niza inicijativa, od poboljšanja povezanosti do pokretanja investicija”, rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i Alphabeta.

Google će također pomoći startupove kako bi podržao digitalnu transformaciju kontinenta, najavila je kompanija.

Podrška startupovima

Informacija je potvrđena na virtualnom događaju Afričkog investicijskog fonda, preko kojeg će Google investirati 50 miliona dolara u startupove.

U suradnji s neprofitnom organizacijom Kiva, Google će također osigurati pozajmice s niskim kamatama u iznosu od 10 miliona dolara kako bi pomogao malim poduzećima i poduzetnicima u Gani, Keniji, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici da prebrode ekonomske teškoće koje je prouzročio COVID-19.