Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nekadašnji predsjednik sds-a

Bosić: SDA je dala nevjerovatnu moć Dodiku i SNSD-u

bosic – bht

Delegat u državnom Domu naroda smatra da je odluka OHR-a o zabrani negiranje genocida Dodiku dala krila i izvukla ga iz političkog blata. Opozicija u Republici Srpskoj se, smatra Bosić, zbog toga našla u nezavidnoj situaciji, suočena sa opasnošću da bude označena izdajnicima

„Jedan dio politike u Bosni i Hercegovini želi da kriza bude što dublja. U ovom slučaju govorim, prije svega, o politici SNSD-a i HDZ-a. Oni žele promjene koje mogu ostvariti samo ukoliko je što dublja kriza“, govori za intervju „Jedan“ delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Bosić smatra da je do sada od Bosne i Hercegovine mogla biti napravljena funkcionalna država da su sve strane prihvatile Dejtonski sporazum. Smatra da je, nažalost, Dejton prikazan kao nešto prolazno, te da treba zauzimati pozicije za sljedeći korak koji će riješiti te želje u korist onih koji predstavljaju politike svojih naroda.

„Mi smo na istom mjestu kao i prije deset godina, ako nismo malo i nazadovali. Na dnu smo svakako. I ovdje je pitanje može li ovo trajati unedogled. Ja mislim da može“, govori Mladen Bosić.

Aktuelnu blokadu državnih institucija Bosić vidi kao jednu od epizoda dugotrajne krize na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

„Ovo nije blokada institucija od prije dva mjeseca, ovo je blokada institucija, u najmanju ruku, prema mojoj procjeni, četiri godine. Tako da je ovo sada jedan incident, ili jedna stepenica u čitavoj toj krizi koja se u kontinuitetu razvija. Šta je rješenje te krize? Rješenje je promjena političkog narativa u Bosni i Hercegovini koji je još uvijek na nivou onog narativa koji je bio, i onih ciljeva koji su bili postavljeni za vrijeme rata, prije svega kod predstavnika tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, tvrdi Bosić navodeći da su ti ciljevi s jedne strane unitarizam, s druge strane samostalnost i s treće strane ono što se naziva „Herceg Bosnom“.

Delegat u državnom Domu naroda smatra da je odluka OHR-a o zabrani negiranje genocida Dodiku dala krila i izvukla ga iz političkog blata. Opozicija u Republici Srpskoj se, smatra Bosić, zbog toga našla u nezavidnoj situaciji, suočena sa opasnošću da bude označena izdajnicima.

„Svaki put do sada kada je Milorad Dodik verbalno krenuo u pravcu samostalnosti, odustajao je od toga s pričom: Ja bih to obezbijedio i uradio, ali ne mogu od opozicije, odnosno ne postoji jedinstvo u RS-u, ili ne mogu zato što nemam saglasnost Beograda, odnosno Vučića da to uradim. I sebe je prikazivao kao nekoga ko se bori za samostalnost, ali mu ne daju, prije svega „izdajnici“ iz opozicije u Republici Srpskoj. Imajući takvu analizu, opozicija je odlučila da ga istjera na čistinu. Izvoli, uradi to! Da vidimo dokle će doći. A otprilike znamo i ja i vi dokle će to doći“, objašnjava Mladen Bosić razloge zbog kojih je SDS odlučio da zajedno sa Dodikom blokira rad institucija Bosne i Hercegovine.

Postoji podrška Miloradu Dodiku i njegovoj politici u bošnjačkoj političkoj eliti, tvrdi u intervjuu „Jedan“ Mladen Bosić, te podsjeća da je SDA nakon prošlih Općih izbora dala nevjerovatnu moć Dodiku i SNSD-u, dajući mu četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH.

„Bez tog četvrtog delegata ne može funkcionisati Parlament Bosne i Hercegovine. Oni su se opredjeljivali, tad je to bilo na stolu, hoće li glasovima Bošnjaka koji glasaju za delegate iz srpskog naroda u Domu naroda BiH, hoće li to biti kandidat opozicije Mladen Ivanić ili će to biti Dušanka Majkić. Dali su glasove Dušanki Majkić i četvrtog delegata SNSD-u i to je odredilo ovaj mandat“.

U intervjuu „Jedan“ Mladen Bosić pojašnjava protiv koga su bili učesnici prošlosedmičnog mitinga koji je održan u Banjoj Luci, da li podržava instituciju visokog predstavnika, kako vidi promjene Izbornog zakona, govori i o izgledima opozicije u RS-u na narednim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.