BiH

potvrđeno

Preminuo Vjekoslav Mandić, ministar u Vladi FBiH

07/10/2021

Mandić je rođen 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci sa 26 godina, a potom je specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru

Iz Vlade FBiH potvrdili su vijest da je preminuo ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić.

Podsjećamo, Mandić je prije desetak dana hospitaliziran u SKB Mostar i bio je u teškom je zdravstvenom stanju.

Naime, nakon druge operacije srca ministar Mandić je bio u induciranoj komi i u teškom stanju.

Mandić je rođen 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci sa 26 godina, a potom je specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru.

Bio je član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Ljekarski posao je zamrznuo 2005. godine jer je imenovan za ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH (FBiH).

Izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti poslanički mandat. Mandić se nije kandidovao na opće izbore 2014. godine.

Ponovo je imenovan 2015. godine za federalnog ministra zdravstva. Pomoćnik je šefa hirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.