Internet

The Verge

Google uvodi naplatu prostora za pohranu vaših fotografija

12/11/2020

Sve fotografije i dokumenti preneseni prije 1. juna neće se uračunati u ograničenje od 15 GB, tako da imate dovoljno vremena odlučiti hoćete li nastaviti koristiti Google fotografije ili se prebaciti na drugog davatelja usluge

Nakon što je Google pet godina svojim korisnicima nudio mogućnost neograničenog stvaranja besplatnih sigurnosnih kopija za fotografije i to u visokoj kvaliteti, sada će se ta usluga početi naplaćivati nakon što se iskoristi više od 15 GB na računu, piše The Verge.

Promjena će se dogoditi 1. juna 2021. godine i neće biti jedina. Google planira uvesti niz drugih izmjena vezanih uz Disk, kao što su brojanje dokumenata i proračunskih tablica pohranjenih u Google Workspaceu, s istim ograničenjem kao i za fotografije. Google također uvodi novo pravilo brisanja podataka s neaktivnih računa koji nisu bili aktivni najmanje dvije godine.

Sve fotografije i dokumenti preneseni prije 1. juna neće se uračunati u ograničenje od 15 GB, tako da imate dovoljno vremena odlučiti hoćete li nastaviti koristiti Google fotografije ili se prebaciti na drugog davatelja usluge.

Google ističe da nudi više besplatnog prostora za pohranu od ostalih – dobivate 15 GB umjesto 5 GB koliko vam daje Appleov iCloud. Naveli su i da će korisnicima slati upozorenja jednom kada se približe ograničenju, a najavili su i neke nove alate poput pronalaženja i brisanja mutnih fotografija.

Zašto promjena? Kako objašnjavaju iz Googlea, prevelik je broj nepreglednih fotografija i videozapisa, a usluga mora biti održiva.

Danas se više od četiri triliona fotografija pohranjuje u Google fotografije, a svake sedmice prenosi se 28 milijardi novih fotografija i videozapisa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.