Internet

Mozilla

Ovo je rješenje za situaciju kada vam je potreban prevod, a nemate internet

04/06/2022

Mozilla je u Firefox dodala zvaničnu alatku za prevođenje, kojoj za rad nije potrebna internet konekcija, već mašinskim učenjem podstaknut proces sprovodi na vašem računaru

Mozilla je sarađivala sa nekoliko univerziteta kako bi razvila alatke za mašinsko učenje, koje omogućavaju prevođenje dok niste povezani na mrežu.

Mozilla je u Firefox dodala zvaničnu alatku za prevođenje, kojoj za rad nije potrebna internet konekcija, već mašinskim učenjem podstaknut proces sprovodi na vašem računaru. Riječ je o veoma velikom koraku napred za popularnu uslugu koja je usko povezana sa gigantima kao što su Google i Microsoft.

Alatka za prevođenje, pod nazivom Firefox Translations, može se preuzeti na ovom LINKU.

Dodatak će morati da preuzme podatke prvi put kad prevodi neki jezik pa će, kako piše TechCrunch, s vremena na vrijeme preuzimati nadogradnje, ali i dalje će većinu posla odraditi na vašem računaru, a ne u centru podataka.

Ova alatka je veoma korisna jer ne zavisi od obrade u oblaku, pa ne koristi resurse velikih kompanija.

Novi dodatak je rezultat projekta Bergamot, koji je finansiran od strane EU, u sklopu kojeg je Mozilla sarađivala sa nekoliko univerziteta kako bi razvila alatke za mašinsko učenje koje omogućavaju prevođenje dok niste povezani na mrežu. Ovaj posao inače obavljaju GPU sistemi u centrima podataka, gde veliki modeli jezika (čija se veličina mjeri u gigabajtima) pokušavaju da prevedu korisnički upit.

Iako su alatke kompanije Google i Microsoft zasnovane na cloudu, posao obavljaju veoma precizno i brzo, postoji fundamentalni rizik za privatnost i sigurnost pri slanju podataka trećoj strani na analizu. Za neke korisnike je ovaj rizik prihvatljiv, dok ostali radije žele da izbjegnu reklamne internet gigante.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.