Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasipanje novca

Vlast u BiH daje 200.000 maraka za nabavku plastičnih kesa koje su svugdje zabranjene

kese rijeka aa

Dok čekamo na konačno usvajanje državnog budžeta, novac se već troši

I dok stranci mole bh. vlasti da rade ono za šta su plaćeni, domaći zvaničnici traže način gdje potrošiti hiljadu više. Vjerovatno u nedostatku originalnije ideje, dosjetili su se plastičnih kesa. Onih koje su svugdje u svijetu zabranjene, kod nas su, čini se, poželjne. I ne pitaju koliko košta. Za ove namjene potrošeno je 200 hiljada maraka, javlja Federalna.ba.

Dok čekamo na konačno usvajanje državnog budžeta, novac se već troši, za CIK BiH misaona imenica, za državne službenike višedecencijska želja, a za potrebe državnog parlamenta novca će biti. I to, vjerovali ili ne – 200 hiljada maraka za plastične kese u javnim nabavkama označene kao higijensko-potrošni materijal. Kako je navedeno, sve je u skladu sa tehničkim karakteristikama i traženim uslovima naznačenim u tenderskoj dokumentaciji. No, u realnosti, slika javnih nabavki nešto je drugo. Poligon za namještanje, pogodovanje i specifikacije, odgovarajući je samo jednom – onom podobnom.

“Imamo sporne nabavke u oblastima gdje dominiraju firme povezane sa vrhom vlasti, gdje smo imali situaciju da su previše napuhane te cijene po kojima se roba nabavlja. Imali smo situacije da su poslove dobijale firme povezane sa vlastima i da su na taj način prebijali račune sa određenim stranačkim finansijerima”, tvrdi Srđan Traljić, predstavnik Transparency Internationala u BiH. Dok institucije Bosne i Hercegovine rasipaju novac na brojne javne nabavke, građanima je sve teže priuštiti ono osnovno. I nije sporna samo cijena plastičnih kesa i njihova upotreba već činjenica da su one, u svrhu zaštite okoliša, iz upotrebe odavno izbačene u svim razvijenim zemljama Evrope. One Evrope kojoj BiH godinama teže. A političari koji su u institucijama trebaju je tamo odvesti. Umjesto korak naprijed, nazad dva. Jer koga u BiH briga za zaštitu okoliša i kese koje je nemoguće reciklirati – upozorava Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko akcija.

Za zaštitu okoliša novca ni u Nacrtu ovogodišnjeg budžeta. Ali ima za nova radna mjesta u gotovo svim ministarstvima. Prednjači Ministarstvo odbrane BiH, ali nisu zanemarena ni ostala ministarstva kao ni Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Granična policija BiH.

Ni nova radna mjesta ne bi bila sporna da su ona postojeća pojedinim državnim službenicima adekvatno plaćena. Možda onda ne bi bile sporne ni higijenske kese, samo da nisu plastične.