Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravni pritisak

SAD tuži kompaniju Google za zloupotrebu monopola nad tehnologijom internetskog oglašavanja

google

To je peta antimonopolska tužba koju su američki dužnosnici podnijeli protiv Googlea od 2020. godine

Američko ministarstvo pravde i skupina od osam država podnijeli su tužbu protiv internetskog giganta Googlea, optužujući ga za nezakonitu zloupotrebu monopola nad tehnologijom internetskog oglašavanja, prenosi CNN.

Radi se o prvoj antimonopolnoj tužbi protiv ovog tehnološkog diva pod predsjednikom Bidenom i eskalaciji pravnog pritiska na jednu od najvećih svjetskih internetskih kompanija.

U tužbi se navodi da je Google “uništio legitimnu konkurenciju u industriji tehnologije online oglašavanja, tako što je pokrenuo sistemsku kampanju preuzimanja kontrole nad širokim nizom visokotehnoloških alata koje koriste izdavači, oglašivači i brokeri za olakšavanje digitalnog oglašavanja”.

U tužbi koja je podnesena u državi Virginiji, od Okružnog se suda traži da prisili Google da proda svoj paket proizvoda tehnologije za oglašavanje, uključujući softver za kupnju i prodaju oglasa, tržište za dovršavanje transakcija i uslugu za prikazivanje oglasa na internetu.

U tužbi se od suda također traži da zaustavi pravne postupke Googlea u navodnim parnicama oko tržišnog nadmetanja.

To je peta antimonopolska tužba koju su američki dužnosnici podnijeli protiv Googlea od 2020. godine.

Istovremeno zakonodavci i regulatori širom svijeta pokušavaju obuzdati moć koju velike tehnološke tvrtke imaju nad informacijama i internetskom trgovinom.

U Evropi su Amazon, Google, Apple i drugi suočeni s antimonopolskim istragama i optužbama, dok su regulatori donijeli nove zakone kako bi ograničili štetu društvenih medija i neke prakse poput prikupljanja podataka.

Glavni državni advokat Merrick B. Garland rekao je da monopoli “prijete slobodnim i poštenim tržištima na kojima se temelji naša ekonomija.”

– Agresivno ćemo štititi potrošače, zaštititi tržišno nadmetanje i raditi na osiguravanju ekonomske pravednosti i mogućnosti za sve – dodao je on.

Googleov glasnogovornik, Peter Schottenfels, rekao je da tužba “pokušava napraviti podjelu na pobjednike i gubitnike u visoko konkurentnom sektoru tehnologije oglašavanja”.

– Ovo je samo odraz neutemeljene tužbe koju je pokrenula savezna država Teksas 2020. godine – rekao je Schottenfels, dodajući da najnovija tužba Ministarstva pravde predstavlja pogrešan argument koji bi usporio inovacije i naštetio izdavačima.