Što češće mijenjate lozinku prije će vam je provaliti

password_lozinka_sifra

Sigurnosni stručnjak tvrdi da su korisnici diljem svijeta pogrešno uvjereni u to kako učestalo mijenjanje lozinki povećava sigurnost. U stvarnosti se postiže potpuno suprotan učinak.

Tehnološki šef odjela National Cyber Crime Unit pri britanskoj agenciji NCA (National Crime Agency), Paul Edmonds, navodi kako sigurnosna industrija pruža pogrešne informacije krajnjim potrošačima.

Pri svakoj mjesečnoj izmjeni lozinki (kako se obično savjetuje u industriji), raste vjerovatnoća da će lozinke biti sve nesigurnije.

Kao primjer ovakvog funkcioniranja Edmonds je spomenuo PayPal.

“PayPal godinama nije tražio od svojih korisnika da nepotrebno mijenjaju lozinku. Da je to toliko kritično za cyber sigurnost, PayPal bi do sada izgubio mnogo novca i redovno tražio izmjenu lozinki od korisnika.”

Dio stručnjaka poput Edmondsa smatra kako korisnici učestalijim izmjenama lozinki zapravo nesvjesno biraju sve slabije i slabije – odnosno predvidljivije za napadače.

Ko je uistinu u pravu teško je reći, no za početak priče na korisničkim računima online uvijek valja aktivirati dvostepenu ovjeru računa, pored snažne lozinke koja je dovoljno duga i koristi različite znakove. Bilo kako bilo, svijet računarske sigurnosti je veoma složen, no danas dostupni alati postaju sve boljima – zahvaljujući i umjetnoj inteligenciji.