Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važan savjet

Stručnjak za cyber sigurnost otkrio koja je idealna dužina lozinke

“Najbolje je da to bude skup reči – tri, četiri, pet reči koje su nepovezane nekome ko gleda sa strane, ali vama imaju neko značenje. To je najbitnije”, smatra Šokić

Lozinke su sastavni dio našeg digitalnog života. Upravo o tome je, u jednoj emisiji, govorio hrvatski stručnjak za cyber sigurnost Tino Šokić.

U uvodnom dijelu je govorio o nedavnom velikom incidentu u kojem je procurilo više stotina miliona lozinki i mail adresa, ali je naglasio da to nije ništa novo, već da je vijest važna samo zbog količine podataka.

“Događaj je bio velik, o puno baza se radilo, ali to je nešto što već godinama postoji. Ovo je iscurilo sa servisa koji naplaćuje pristup gdje možete da provjerite i vidite lozinku, jeste li pogođeni curenjem informacija i slično”, rekao je, a prenosi HRT.

Govorio je, naravno, i o važnosti dobre lozinke.

“Postoje smjernice za dobru lozinku. Može da se napravi velika lozinka, ne radi se toliko o sadržaju lozinke, koliko se radi o njenoj dužini, odnosno broju znakova. Ja zagovaram da to bude minimalno 25 znakova”, objasnio je.

Ljudi na prvu pomisle kako je nemoguće zapamtiti toliko znakova, ali on je objasnio međunarodne smernice o lozinkama. Kako bi se lakše zapamtila, lozinka mora imati sva mala slova. Za primjer dobre lozinke je naveo “pjevajupticezlatneravnice”, ističući da velike kompanije poput Microsofta idu na fraze.

“Najbolje je da to bude skup riječi – tri, četiri, pet riječi koje su nepovezane nekome ko gleda sa strane, ali vama imaju neko značenje. To je najbitnije”, smatra Šokić.