Internet

firma u krizi

WhatsApp izgubio milione korisnika, sada imaju dvije alternative

25/01/2021

Čini se da je napuštanje platforme bilo toliko masovno da je WhatsApp bio primoran odgoditi primjenu novih uslova, prvobitno zakazanih za 8. februara na 15. maja, prenosi Guardian

Zbogvrlo lošeg pojašnjenja procesa ažuriranja uvjeta korištenja, milioni korisnika aplikacije WhatsApp napustili su tu platformu i prešli na alternative poput Signala i Telegrama.

Čini se da je napuštanje platforme bilo toliko masovno da je WhatsApp bio primoran odgoditi primjenu novih uslova, prvobitno zakazanih za 8. februara na 15. maja, prenosi Guardian.

Zamisao je bila pokrenuti kampanju s ciljem ograničenja štete da bi se korisnicima pojasnila priroda izmjena.

Dvije alternative

U prve tri sedmice januara, platforma za razmjenu poruka Signal širom svijeta je stekla 7,5 miliona novih korisnika, a Telegram je dobio 25 miliona novih korisnika, dok je WhatsApp 12. januara pao s osmog na 23 mjesto najviše preuzimanih aplikacija u Velikoj Britaniji.

Nasuprot tomu, po podacima koje prati analitička firma App Annie, Signal 6. januara nije bio ni među prvih hiljadu najpreuzimanijih aplikacija u Velikoj Britaniji, no do 9. siječnja postao je najpreuzimanija aplikacija u zemlji.

Niamh Sweeney, direktorica javnih politika WhatsAppa za Europu, Bliski istok i Afriku, odboru za unutarnje poslove je rekla kako vjeruje da je egzodus povezan s ažuriranjem uvjeta usluge firme.

Pojasnila je da je ažuriranje trebalo omogućiti dvije stvari: novi skup značajki povezanih s poslovnim porukama te pružiti veću transparentnost kada su posrijedi postojeće politike privatnosti.

“Željeli bismo razjasniti da ažuriranje ni na koji način neće utjecati na privatnost razmjene poruka s prijateljima i članovima obitelji”, izvijestili su iz firme WhatsApp.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.