BiH

Mostar

Aktivisti Ekološkog udruženja “Majski cvijet” nastavljaju borbu za očuvanje Bunskih kanala

25/01/2021

Izgleda da u našoj državi pojedinci misle da mogu šta požele, a ja podsjećam da su Kanali silom zakona zaštićeno podučje na kojem nikakva gradnja nije dozvoljena

Ekološko udruženje “Majski cvijet” iz Mostara sa lokalnom zajednicom vodi višegodišnju pravnu borbu zbog, kako tvrde, povrede procedura na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, a povodom usvajanja regulacionog plana Grada Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj borbe je spriječavanje izgradnja mini hedrelektrana na Neretvi, na lokalitetu Bunski kanali, a tim povodom aktivisti Udruženja “Majski cvijet” jučer su na svojim stranicama pozvali građane Mostara i Bosne i Hercegovine da im se priključe u njihovoj borbi.

Volonteri danas na informativnom štandom na Španskom trgu žele upoznati građane Mostara, prije svega naselja Buna i Blagaj sa, kako tvrde, proceduralnim propustima i neregularnostima koje su do danas učinjene u ovom slučaju. Građanima su dostupni i materijali pomoću kojih se mogu informisati o dosadašnjim nastojanjima aktivista da zaustave procese ishodovanja dozvola potrebnih za izgradnju ovih objekata.

“Ovdje smo da iskažemo nezadovoljstvo i da vlastima poručimo da nećemo odustati. Od nadležnih institucija ćemo tražiti preispitivanje koncesije, nećemo odustati i istrajat ćemo u naumu da se na Bunskim kanalima ništa ne gradi. Izgleda da u našoj državi pojedinci misle da mogu šta požele, a ja podsjećam da su Kanali silom zakona zaštićeno podučje na kojem nikakva gradnja nije dozvoljena. Apelirat ćemo i dalje, tražeći javnu raspravu, te tražiti poništenje koncesije koja je nezakonita. Gradnja ovih objekata na lokalitetu Busnkih kanala bila bi zločin, a apsurdno bi bilo pored takvog biljnog i životinjskog svijeta sve to uništiti i dati pojedincu”, izjavio je predsjednik Udruženja Oliver Arapović.

Informativni štand Udruženja “Majski cvijet” već sutra će preseliti prvo u naselje Buna, a zatim i u Blagaj, gdje će lokalno stanovništvo također imati priliku upoznati se sa svim problemima na koje volonteri skreću pažnju.

Poručuju da će uz pomoć sugrađana koji im se danas i sutra priduže, te kasnije daju i svoj doprinos u daljnjoj borbi, uspjeti sačuvati jedan od najvrijednijih spomenika prirode u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.