Uoči sjednice u Briselu

Hrvatski ministar vanjskih poslova povezao probleme s migrantima u BiH s Izbornim zakonom?!

radman (1)

Govorio uoči sjednice šefova diplomatije EU, tvrdi da BiH ne može sama upravljati granicom

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman dao je izjavu novinarima uoči sastanka EU ministara vanjskih poslova u Briselu na kojem se, između ostalog, razmatra pitanje migrantske krize u BiH ali i nabavke vakcina za Zapadni Balkan.

Piše: A. DUČIĆ

U svojoj izjavi za medije, pak, on je uspio povezati migrantsku krizu u našoj državi sa potrebom donošenja Izbornog zakona BiH?!

-Hrvatska već duže upozorava na tešku situaciju u BiH. Ovoj državi treba podrška. Fokus treba biti na podršci upravljanja granicom. BiH to ne može sama uraditi. Ova situacija govori o ukupnoj funkcionalnosti BiH. To se mora riješiti u narednim mjesecima kroz reformu Izbornog zakona – izjavio je Grlić Radman.

Inače, Grlić Radman, HDZ-ov ministar, već duže je strastveni zagovornik izmjena Izbornog zakona BiH ona kako ih zagovara lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a često ih iznosi i na međunarodnoj sceni.
On je nedavno i izjavio je da niko neće zvanično primiti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u Zagrebu, navodeći da je njegovim izborom prekršen Dejtonski sporazum jer on “ne predstavlja Hrvate u toj državnoj instituciji”.