Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pisanje Wall Street Journala

Američka vlada lobira protiv Huaweija

p20-pro-1

U maju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska kompanija Huawei, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske kompanije.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korištenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U maju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Huawei još nije komentirao ove optužbe.