Nokia se vraća na tržište mobitela i tableta

nokia-3310-pr

Finska kompanija Nokia, nekada jedan od vodećih proizvođača mobilnih telefona u svijetu, najavila je povratak na tržište mobilnih telefona i tableta odakle su je svojevremeno istisnuli danas dominantni Samsung i Apple.

Nokia je danas vodeći proizvođač telekomunikacijske opreme a u srijedu su objavili da će svoj brend pod licencom ustupiti novoj finskoj kompaniji koja će proizvoditi telefone i tablete.

Nova tvrtka HMD Global “osnovana je kako bi fokusirano i neovisno udomila cijeli niz telefona, pametnih telefona i tableta brenda Nokia”, priopćila je finska kompanija.

U sklopu tog će procesa HMD Global i njegov tajvanski partner FIH Mobile iz sastava Foxconn Technology Groupa za 350 milijuna dolara preuzeti Microsoftovo poslovanje s telefonima, objavio je odvojeno Microsoft. Američka tvrtka kupila je taj posao od Nokije 2014. godine. za 7,2 milijarde dolara.

Nokia je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona od 1998. do 2011. godine kada se oslonila na mobilnu platformu Microsoft Windowsa koja se pokazala neuspješnom. Analitičari tumače da kompanija nije uvidjela sve veću važnost aplikacija za pametne telefone u odnosu na hardver. Novi portfelj proizvoda bit će baziran na Googleovoj platformi Android.

“Suradnja s HMD-om i FIH-om omogućit će nam sudjelovanje u jednom od najvećih svjetskih tržišta potrošačke elektronike, a uz to ćemo ostati vjerni našem poslovnom modelu baziranom na licencama”, tumači predsjednik poslovnog odjela Nokia Technologies Ramzi Haidamus.

HMD je privatni projekt u kojem Nokia neće imati vlasnički udio ali će u njezin tim imenovati čitav niz svojih direktora.

“Nema sumnje da je Nokijin brend još privlačan na nekim tržištima, ali konkurencija je žestoka. Ipak, Nokia neće snositi nikakav rizik”, rekao je analitičar Sami Sarkamies iz tvrtke Nordea Markets, procijenivši da će se dodatni prihodi mjeriti u desecima a ne u stotinama milijuna eura.

Rizici će pasti na kineski Foxconn koji će biti zadužen za proizvodnju, prodaju i distribuciju novih proizvoda kroz svoju podružnicu FIH, drži Sarkamies.

Za Microsoft bi posao mogao značiti kraj kratkotrajnog izleta na područje pametnih telefona a očekuje se da će sklopiti sporazum s novim partnerima Nokije u drugoj polovici godine.