Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U jednom danu žestoko za svoj zakon, pa protiv, na kraju se pravili da nisu u sali!

parlament fbih (2)

Izmjene Zakona o igrama na sreću, žestoko su posvađale koalicione partnere SDA i HDZ, a jučerašnja sjednica Parlamenta FBiH zbunila je najveće poznavaoce demokratskih prilika, piše novinska agencija Patria.

Naime, SDA je uspjela u jednom danu žestoko biti za Izmjene Zakona o igrama na sreću, nakon toga protiv, a na kraju su se pravili da nisu u sali…

Podsjećamo, prvobitni predlagač Zakona o igrama na sreću je poslanik SDA Ramiza Meše, na kojima su insistirali klubovi SDP i DF, a kasnije nisu dobili podršku u Parlamentu za uvrštavanje na dnevni red. Za je glasalo 32 poslanika iz navedena dva kluba te nekoliko poslanika SDA. Ostatak kluba SDA iz principijelnih razloga uopće nije glasao, jednako kao ni klubovi HDZ i SBB!?

Dakle, samo četiri zastupnika SDA glasala su za prijedlog Damira Mašića (SDP) da se Izmjene Zakona o igrama na sreću nađe na dnevnom redu 11. sjednice, a 10. je prekinuta upravo zbog ovog zakona. Predsjedavajući Edin Mušić (SDA) čak nije htio dati ovaj prijedlog na glasanje!

– Bez obzira na njihova deklarativna zalaganja i SDA i HDZ kada dođu u pitanje njihovi interesi, koji se u većoj mjeri poklapaju nego interesi građana FBiH ipak ta veza bude jača. Neka odbiju moj prijedlog ali neka javnost čuje poruku da zapravo SDA ne želi Izmjene zakona o igrama na sreću – poručio je Mašić.

No, na kraju se glasalo o ovom prijedlogu, a SDA je pokazala da ponovo popušta HDZ-u.

– Još jedanput SDA je savila kičmu pred HDZ-om, jer da su istrajali do kraj imali su šansu da se zakon usvoji – kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a.

Da paradoks bude veći, prvobitni predlagač zakona Ramiz Meša (SDA) zahvalio se opoziciji zbog prijedloga da se ova tačka ipak razmatara uz opasku da  „nije ambijent da se o njemu raspravlja“!?