Nordijski dani u Sarajevu: Regionalna saradnja se isplati

nordijski dani34

Nordijski dani održavaju se u Sarajevu od 19. do 21. maja. Sastoje se od radionica, debata, predavanja i izložbi, a u svim je naglasak na Nordijskoj saradnji – kazali su danas u Sarajevu predstavnici ambasada Danske, Finske, Švedske i Norveške.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe je na pres-konferenciji istaknula da je Nordijska saradnja jedna od najstarijih i najsveobuhvatnijih modela regionalne saradnje u svijetu.

– Osnovali smo Nordijsko vijeće 1952., a 1972. osnovano je Nordijsko vijeće ministara. Ovo su dvije najvažnije institucije Nordijske saradnje – navela je ambasadorica Lilloe.

Po njenim riječima, četiri ambasade – Danske, Finske, Švedske i Norveške odlučile su da zajedno sarađuju u organizaciji Nordijskih dana u Sarajevu.

Nadamo se, navela je, da će Nordijski dani imati pozitivan signal i efekte u zemljama u ovoj regiji „pošto mislimo da šaljemo jasan i glasan signal da se regionalna saradnja isplati“.

– Ona rezultira razvojem i napretkom. Mislimo da su nordijske zemlje upravo dokaz tome – istaknula je ambasadorica.

Dvije glavne teme Nordijskih dana su održivost i jednakost, ravnopravnost.

Ambasadorica Lilloe je ocijenila da je rodna jednakost jako bitan dio održivosti, „jer ništa nije održivo bez punog učešća žena u društvu na ravnopravnoj osnovi s muškarcima“.

Šef Misije Ambasade Danske u Beogradu Morten Skovgaard Hansen je, govoveći o danskom doprinosu Nordijskim danima, naglasio da je fokus na održivosti. Bit će održan seminar o resursima, tačnije energiji i vodi, kao i izložba o održivim urbanističkim rešenjima iz Kopenhagena.

– Na seminaru će biti predstavljen pristup dvaju danskih eksperata, a osim toga dat ćemo i prezentacije danskih kompanija Rockwool, Velux i Energy 3 u vezi s danskim rješenjima koja se tiču energetske efikasnosti i obnovljivih energija – kazao je on.

Izložba „Copenhagen Solutions“ bit će postavljena na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu od danas do 19. juna i otvorena je za javnost. Bit će predstavljena rješenja u održivim gradovima koja se tiču energetske efikasnosti, upravljanja vodama itd.

Hansen je istaknuo da već decenijama Danska u fokusu ima energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

Ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller najavio je događaje o temi održive mode.

– Razlog za ovu temu je da mislimo da je moda, to jest, da je odjeća koju nosimo jedno interesantno polazište za naša razmišljanja i za dijalog o tome kako mi trošimo stvari, kakva je naša potrošnja. Također o tome kako možemo učiniti našu proizvodnju i potrošnju više okolišnom i održivom – naveo je ambasador Schiller.

Najavio je da sutra poslijepodne Švedska i Norveška zajednički organiziraju predavanje o temi „Održiva moda“ na Akademiji likovnih umjetnosti, koje će održati dva stručnjaka iz Norveške i Švedske. Oni će 21. maja održati i radionicu o temi „Održive strategije u oblasti dizajna, mode i tekstilne proizvodnje“.

Ambasador Schiller će sutra otvoriti švedsku izložbu „Švedske modne priče“ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, koja će trajati do 3. juna.

Ambasador Finske u Hrvatskoj i BiH Timo Rajakangas je kazao da je ove godine predstavnik finske vlade predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara te da je glavni moto finskog predsjedavanja kompletan fokus na vodi, prirodi i ljudima.

– Glavna tema našeg predsjedavanja je ‘zajedno smo jači’. Tema Nordijskih dana u BiH se uveliko poklapa s glavnim motom finskog predsjedavanja u Nordijskom vijeću ministara, a to su naši glavni ciljevi – održivost, jednakopravnost i saradnja – istaknuo je.

Dodao je da su odlučili da doprinos Finske Nordijskim danima u BiH budu aktivnosti o temi ravnopravnosti spolova. Najavio je da će sutra biti održana panel-diskusija o temi ravnopravnosti spolova gledano s regionalne perspektive.