Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Mobiteli

Razvijena aplikacija za efikasan test očnog vida

31/05/2015

Britanski naučnici su razvili aplikaciju za smart telefone kojom se efikasno testira očni vid i zdravlje oka.

Riječ je o aplikaciji „Peek” (Portable Eye Examination Kit) koju su razvili naučnici londonske School of Hygiene &Tropical Medicine, Univerziteta u Strathclydu i Istraživačkog centra NHS u Glasgowu.

Aplikacija je testirana u Keniji, gdje su 233 osobe podvrgnute testu vida, a potom to isto uradile i tradicionalnim pregledom i testom u bolnici.

Rezultati su pokazali da je aplikacija za kontrolu vida efikasna kod otkrivanja svih anomalija kao i standardne medicinske metode testiranja.

Pomenuta aplikacija uspješno otkriva kataraktu pomoću skeniranja telefonskom kamerom, probleme kratkovidnosti i dalekovidnosti pomoću znakovnog testa, a uključuje i test očnih živaca pomoću flesh svjetiljke na kamerama telefona.

„Milioni ljudi u svijetu redovno ne kontroliraju vid, a jedan od glavnih razloga su troškovi testiranja. Ova aplikacija omogućava brz, dostupan i efikasan test vida u cijelom svijetu“, kazao je šef projekta Andrew Bastawrous.

Detaljni izvještaj istraživanja objavljen je u naučnom časopisu „JAMA Ophthalmology“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.