Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slomljeni ekrani na mobitelu postaju prošlost?

MG_6044_edit1

Jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi vašem mobitelu jest da mu pukne ekran. S obzirom na to koliko košta zamjena, vjerovatno ćete ozbiljno razmisliti o tome isplati li se možda više jednostavno investirati u novi telefon.

Ali za tim možda više uskoro neće biti potrebe, jer se razvija nova vrsta plastike koja bi se lako mogla popraviti nakon pucanja. Jednostavno bi trebali dodati izvor topline i hemijske katalizatire, te gledati kako se oštećenje otapa i nestaje.

Genisys-teaser_article_story_large

“Vitrimers” je zamisao Ludwika Lieblera, znanstvenika koji proučava i izrađuje materijale na Institutu ESCPI u Parizu, školi koja se proslavila s otkrićem radioaktivnosti.

Liebler je svojim djelom već zaradio nagradu za inovatora godine, te se očekuje da će imati širok i transformirajući učinak.

“Mislimo da će se prve aplikacije koristiti u prometu: automobilima, zrakoplovima, i svim aplikacijama u kojima je potrebna dodatna čvrstoća, kako bi se mogli brzo popraviti i da bi se povećalo trajanje određenih predmeta”, objašnjava Liebler kojeg je inspirirao robot T-1000 iz “Terminatora 2” koji mijenja oblik.

Vitrimers kombinira dvije postojeće vrste plastike. Termoplastiku, koja je savitljiva dok se zagrijava i u ‘namještenom’ obliku ostaje kad se ohladi, te tad više ne može mijenjati. ali nepromjenjivost u krutom obliku, kada se ohladi, te se tad više ne može reformirati. S druge strane, termoaktivni materijali su kruti i zadržavaju svoj prijašnji oblik čak i kad se zagriju. Vitrimers mogu pak zadržati oblik pri zagrijavanju, ali se mogu i rekonstruirani nebrojeno puta.

Nova generacija plastike može se sama obnoviti

“Vitrimers mogu dobiti najbolje od oba svijeta, ali se bitno razlikuju od njih. Naime oni kombiniraju ovu trajnu mrežu, otpornost i stabilnost dimenzija s mogućnosti da se mogu savijati i reciklirati”, tvrdi Liebler.

Znanstvenik opisuje ovu granu istraživanja kao nešto neograničenih mogućnosti, što bi u potpunosti moglo izbaciti iz upotrebe postojeću plastiku. Zanimljivo je i da bi se ona mogla koristiti u liječenju ozljeda i ubrzavanju oporavka.

No trenutno je prioritet početak proizvodnje ove plastike i nove generacije proizvoda izrađenih od nje. S obzirom da još traju istraživanja, ne znamo kad će se vitrimers proizvodi naći na tržištu, no s vremenom će korisnici moći ili grijanjem povratiti svoje proizvode u prvotno stanje ili će se “ozdravljenje” automatski odvijati.

No dok do toga ne dođe, pripazite na svoj mobitel, točnije na njegov ekrane, jer zasad je jedino što možete ako pukne – kupiti novi, piše CNN.