Stižu nove kartice koje će napraviti mjesta za veće baterije

710278

Iduća velika promjena u dizajnu pametnih telefona neće, moguće je, biti vidljiva na prvi pogled. Kompanija ARM razvila je tehnologiju iSIM, koja bi napokon u historiju mogla poslati fizičku karticu SIM.

Zamjena za karticu SIM integrirana je direktno u procesor, zbog čega zauzima puno manje mjesta čak i od tehnologije eSIM kakvu koriste Googleov pametni telefon Pixel 2 i Appleov pametni sat Watch 3, a kamoli obične kartice SIM.

Konceptualno, iSIM se ne razlikuje drastično od eSIM-a, ali je radikalno manji. Dok eSIM zauzima površinu u unutrašnjosti smartfona šest puta pet milimetara, iSIM se može smjestiti na površini veličine milimetar puta milimetar.

Uvođenje iSIM-a moglo bi osloboditi mjesta za više RAM memorije ili veću bateriju u pametnim telefonima, ali i u uređajima iz kategorije nosivog računarstva te tablet računarima.

Na toj bi kartici, teoretski, trebali moći sigurnije pohraniti podakte o svojim kontaktima, postavke telekom operatera i druge korisne podatke te ih sinkronizirati s pohranom u računarskom oblaku.

Uz to, mi korisnici više se ne bi morali gnjaviti s tradicionalnim karticama SIM, proizvođačima bi se smanjili troškovi jer ih više ne bi morali proizvoditi, dok bi sami uređaji mogli postati otporniji na utjecaj vlage i prašine, piše Tech Radar.