Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Mobiteli

Stotine aplikacija se koristi za prisluškivanje korisnika

04/01/2018

Kompanija Alphonso kreirala je software za stotine aplikacija koje se koriste kako bi se prisluškivali korisnici, piše Independent.

Tehnologija u aplikacijama prepoznaje zvuk kada korisnik stavi smartphone u džep ili ako aplikacija radi u pozadini. Tako se prikupljaju zvučni podaci o navikama gledanja televizije korisnika. Podaci se zatim prodaju marketinškim kompanijama i oglašivačima.

Približno 1.000 aplikacija koristi ovaj software, a više od 250 ih je dostupno na Google Playu, dok je manji broj dostupan i na Appleovom App Storeu.

Iako Alphonso nije objavio nazive aplikacija, neke od njih su Pool 3D, Beer Pong, Real Bowling i Honey Quest. Neke od aplikacija su namijenjene i za djecu i maloljetnike. Jedna od najpopularnijih aplikacija zasnovana na ovom softwareu je i aplikacija za snimanje i prepoznavanje muzike Shazam.

Aplikacije se mogu naći ako ukucate Alphonso automated ili Alphonso software u Google Play.

Kompanija insistira da tehnologija ne snima razgovore ljudi, te da je jasno objašnjeno u aplikacijama da postoji mogućnost snimanja pozadinskih zvukova.

Aplikacijama na Android uređajima se može onemogućiti ova funkcija tako što se onemogući pristup mikrofonu u sekciji App Permissions u Settingsu, dok se na Apple uređajima pristup zabrani u Settings and Privacy.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.