Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine aplikacija se koristi za prisluškivanje korisnika

mobitel

Kompanija Alphonso kreirala je software za stotine aplikacija koje se koriste kako bi se prisluškivali korisnici, piše Independent.

Tehnologija u aplikacijama prepoznaje zvuk kada korisnik stavi smartphone u džep ili ako aplikacija radi u pozadini. Tako se prikupljaju zvučni podaci o navikama gledanja televizije korisnika. Podaci se zatim prodaju marketinškim kompanijama i oglašivačima.

Približno 1.000 aplikacija koristi ovaj software, a više od 250 ih je dostupno na Google Playu, dok je manji broj dostupan i na Appleovom App Storeu.

Iako Alphonso nije objavio nazive aplikacija, neke od njih su Pool 3D, Beer Pong, Real Bowling i Honey Quest. Neke od aplikacija su namijenjene i za djecu i maloljetnike. Jedna od najpopularnijih aplikacija zasnovana na ovom softwareu je i aplikacija za snimanje i prepoznavanje muzike Shazam.

Aplikacije se mogu naći ako ukucate Alphonso automated ili Alphonso software u Google Play.

Kompanija insistira da tehnologija ne snima razgovore ljudi, te da je jasno objašnjeno u aplikacijama da postoji mogućnost snimanja pozadinskih zvukova.

Aplikacijama na Android uređajima se može onemogućiti ova funkcija tako što se onemogući pristup mikrofonu u sekciji App Permissions u Settingsu, dok se na Apple uređajima pristup zabrani u Settings and Privacy.