Mobiteli

najzanimljivije funkcije

Vraća se poznati Motorolin preklopni mobitel

23/11/2019

Motorola je svojim novim smartfonom inspiriranim ikoničkim Razrom privukla pažnju brojnih ljubitelja neobičnih smartfona. Donosimo vam njegove najistaknutije i najzanimljivije funkcije

Motorola se nedavno vratila u prošlost predstavljanjem novog Razr preklopnog smartfona koji zanimljivio imitira ikonički dizan s početka stoljeća. Da, i dalje se radi o preklopnom uređaju kojeg se vjerovatno sjećate, no nova verzija se rješava fizičke tipkovnice i zamjenjuje ju velikim ekranom koji se proteže preko cijelog unutarnjeg dijela uređaja koji se može preklopiti. Trenutno ga je moguće prednaručiti po cijeni za 1500 dolara, što nije malo. Datum izlaska zakazan je za januar iduće godine, prenosi Business Insider.

Za razliku od konkurencije iz Samsunga i Huaweija, Motorola je prihvatia “starinski” dizajn koji korisnike vraća u eru kada su preklopni mobilni telefoni bili doslovno posvuda. Razr također ne pokušava prodati dva uređaja kao jedan, već nudi jedan veliki ekran koji se može preklopiti za lakše prenošenje.

Taj ekran ima dijagonalu 6.2 inča, a pridružen mu je 2.7 inčni panel na prednjem dijelu kućišta koji služi za ispis notifikacija. Na dnu prednjeg dijela uređaja, odnosno na bradi, nalazi se senzor za otiske prstiju. Smartfon dolazi sa jednom kamerom od 16 MP, ima 128 GB zapremnine i pokreće ga Qualcommov Snapdragon 710 uparen sa 6 GB RAM-a.

Ono što uređaj razlikuje od ostatka trenutno dostupnih Androida su vrlo specifične značajke.

Šarka

Šarka na Motorola Razru nalazi se na samoj sredini ekrana te omogućava zatvaranje uređaja slično kao što se to radi na tradicionalnom telefonu. Ovdje svjedočimo povratku faktora forme na koji su mnogi navikli te koji ne traži puno vremena za privikavanje. Motorola ne želi da korisnici uče koristiti telefon, već da se sjete kako su to radili nekad prije i to znanje primjene na novom modelu.

Telefon ima simpatičnu skrivenu opciju

Ako korisnik želi iskusiti duh mobilne industrije iz 2005., Razr za njega ima skriveni ‘Retro Razr’ mod. Ovaj mod rada vraća izgled starog softvera zamijenivši tradicionalno Android sučelje sa skinom koji imitira Razrovu tipkovnicu. Telefon ima 6.2 inčni ekran koji poprima oblik tipkovnice i starog ekrana za smartfon, amoguće je te navigacijske tipke koristiti za ‘klasično’ švrljanje izbornicima. Ovaj retro mod, doduše, nije odmah vidljiv, već mu se pristupa putem izbornika Quick Settings.

Moguće je prekidati razgovore preklapanjem uređaja

Razrov prednji ekran kojeg Motorola naziva Quick View display je zapravo ekran za zaključavanje. On može prikazati informaciju poput vremena, podsjetnika i kontrola za reprodukciju muzike. Premda se ne radi o nečemu spektakularnom, lijepo je vidjeti da kompanija razmišlja o praktičnosti uređaja čak i kada je on zatvoren. Kad smo već kod zatvorenog uređaja, Motorola Razr ima zanimljivu značajku koja poklapanje slučalice čini vrlo intuitivnom – sve što je potrebno napraviti je preklopiti uređaj.

Razrova jednostavnost njegov je najveći adut

Motorola Razr ima izuzetno nostalgični izgled koji telefonu daje vrlo retro izgled, no on je kombiniran sa softverom koji uređaj pretvara u jako dobar izbor za one koji od smartfona traže jednostavno iskustvo.

Motorola tvrdi da telefon neće imati bloatware te da će zapravo biti dva uređaja u jednom (zbog velikog ekrana). Premda je jednostavnost ono na što smartfon cilja, činjenica je da ona košta 1500 dolara što je i dalje jako velik iznos. Ovo jako dobro služi kao podloga za vrlo važan argument – a to je da se radi o skupom smartfonu čiji je dizajn možda i ključ njegovog potencijalnog neuspjeha.

Dizajn je također njegova mana

Razr je na prvi pogled skoro savršeno jednostavni uređaj s masivnim ekranom. Njegov problem je, doduše, što za 1500 dolara Motorola doslovno ne nudi ništa više osim nostalgije. Uređaji poput Galaxy Folda, primjerice, barem nastoje smisliti nešto novo. Motorola se kod Razra oslanja isključivo na staru slavu i prilično slab hardver po cijeni za koju se mogu kupiti nedvojbeno najmoćniji smartfoni na tržištu.

Komentari

Autor: Tportal

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.