nazivali ga "luđakom"

Musk: Cijelo čovječanstvo trebalo bi biti ponosno na ovaj trenutak

elon-musk

Povratak je opasniji u nekim stvarima od lansiranja, tako da ne želim još proglasiti pobjedu, rekao je Musk

Jedna je osoba lansiranje rakete Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon pratila s posebnom pažnjom. Za Elona Muska, to je bio još jedan događaj koji će njegovo ime i ime njegove kompanije SpaceX upisati u istoriju.

Čovjeka koji je prije 18 godina osnovao kompaniju za svemirska putovanja, bezbroj su puta ismijavali i nazivali ga “luđakom”. No, sinoć u 21:22 sati po našem vremenu, taj je “luđak” uspio ostvariti ono što nije uspjelo ni mnogo većim i poznatijim kompanijama – poslati američke astronaute u svemir na prvom komercijalnom letu.

“Danas sam izuzetno emocionalan. Iskreno, teško mi je govoriti”, rekao je Musk neposredno nakon lansiranja te dodao: “Proveo sam 18 godina radeći za ovo, pa je teško povjerovati da se to zaista dogodilo.”

I dok su u kontrolnoj sobi Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi pratili kako astronauti putuju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, Musk je slavio.

Nadam se da je ovo prvi korak u putovanju prema naseljavanju Marsa, prema životu koji bi potao višeplanetaran, prema bazi na Mjesecu i širenju izvan granica Zemlje, ponovio je Musk svoje dobro poznate želje i ciljeve.

No. lansiranje astronauta, iako je “istorijski dan” za SpaceX, NASA-u i cjelokupni američki svemirski program, samo je prvi korak u cijeloj misiji. Astronauti moraju sretno pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu, ostati gore neko vrijeme i onda se, isto tako sretno i vratiti.

“Povratak je opasniji u nekim stvarima od lansiranja, tako da ne želim još proglasiti pobjedu”, rekao je Musk.

Naime, glavni bi problem za Crew Dragon i njegove putnike mogao biti asimetični dizajn same kapsule, koji bi tokom spuštanja mogao dovesti do prevelike rotacije kapsule i gubitka kontrole. Dodatna zabrinutost vlada i zbog padobrana koji bi se trebali otvoriti i usporiti spuštanje kapsule kroz atmosferu.

No, uspješan povratak astronauta nije dovoljan uspjeh za Muska.

“Naravno, moramo ih sretno vratiti i moramo ponoviti tu misiju, da to postane redovna stvar, tako da nam predstoji mnogo posla. Ali ovo je nevjerovatno, to je nešto zbog čega bi čovječanstvo trebalo biti uzbuđeno i ponosno”, rekao je Musk.