Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ove stvari više ne nosimo zbog mobitela

walkman

Ako imate 20 ili više godina, sigurno se sjećate dana prije nego je tehnologija preuzela svijet i našu svakodnevicu.

Posuđivali smo video kasete u videotekama, strpljivo čekali da naša omiljena pjesma naleti na radiju kako bi je snimili na kasetu, kada smo nekog zvali na telefon nije bilo potrebe pitati “gdje si?” jer smo zvali na kućni telefon…

Ali, svijet se brzo promijenio, tehnologija je uzela zamah i današnji klinci neće znati što je disketa, kako premotati kasetu ili kako izgleda monitor kompjutera koji zauzima pola stola, a slika na njemu je crno-bijela.

Tehnologija nam je donijela mnoge prednosti i olakšava nam svakodnevni život. Više ne moramo imati džepove ili torbice pune raznih stvari kako bi slušali muziku, zapisali nešto, platili, fotografisali…iako, realno, ženske torbice će bez obzira na tehnologiju uvijek biti pretrpani bezdan.

Ovo je pet stvari koje sada pripadaju muzeju ili prašnjavoj ladici, a sve ih je zamijenio mobitel u našem džepu.

Kako će to izgledati u budućnosti?

Činjenica je da nove tehnologije olakšavaju život i stvari poput plaćanja u trgovini čine jednostavnijima, pa tako beskontaktno plaćanje znatno skraćuje vrijeme u redu i idealno je kad ste u kinu ili želite brzo pokupiti jelo u restoranu brze hrane – za iznose do 20 KM nije potrebno unositi ni PIN ni potpis. One se temelje na čip tehnologiji pa su i sigurne.

No stvari će se dodatno mijenjati u bliskoj budućnosti. MasterCard navodi da je samo u prošloj godini u Evropi obim potrošnje njihovim Maestro i MasterCard beskontaktnim karticama narastao za čak 183 posto u odnosu na 2014. godinu. Očekuje se da će broj mjesta na kojima se može plaćati beskontaktno rasti i dalje, a MasterCard je više puta istakao i da je njihova vizija stvaranje besprijekornog iskustva digitalnog plaćanja dostupnog svima i preko svih kanala i uređaja.

Prošle jeseni smo tako vidjeli i kako bi u budućnosti stvari mogli plaćati preko odjevnih predmeta. MasterCard je s dizajnerom Adamom Selmanom kreirao haljinu, torbicu, naočale i rukavice koji su opremljeni čipovima koji se povezuju s aplikacijom na mobitelu kako bi za plaćanje koristili predmete na koje smo naviknuti.