Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako je vaša email adresa na ovom popisu, promijenite lozinku odmah!

kompjuter

Zloćudni spambot iz Holandije sakupio je 711 miliona adresa koje koristi za širenje spama, kao i opasnog softvera za krađu bankovnih podataka.

Najgori dio priče je da se pored adresa na vrlo dostupnom serveru nalazi i ogromna baza lozinki. Ovo uznemirujuće izvješće dolazi nam iz Benkowa, sigurnosne kompanije smještene u Parizu.

O čemu se radi i što činiti?

Ime zloglasnog spambota je Onliner, a on je samo komadić veće malware operacije koja pokušava zaobići filtere spama – ona koristi iskopane emailove i lozinke kako bi pronašla nove žrtve za napade malwareom.

Kako bi provjerili nalazi li se vaša adresa na listi ukradenih, posjetite haveibeenpwned.com – antihakersku stranicu koja već dugo vremena arhivira pokušaje napada na privatnost.

Ako vidite lozinku ili kombinaciju emaila i lozinke na listi, prestanite je koristiti i promijenite ju za svaki slučaj. Ako uočite sumnjive email poruke zamaskirane kao račune, ne otvarajte ih zato jer se radi o zlobnom malwareu stvorenom da ukrade vaše bankovne podatke.

Šta kažu stručnjaci?

Voditelj HaveibeenpwnedaTroy Hunt prokomentarisao je incident rekavši da se radi o ‘najvećoj količini podataka koje je ikad uploadao na HIBP.

Samo da dobijete ideju o koliko se adresa radi, recimo da ih ima više od sveukupnog stanovništva vurope.

“Naslov na upozorenju nalaže: Zlobni softver spremljen na lokaciji temeljenoj na serveru smještenoj na IP adresi u Holandiji koja sadrži velik broj ličnih informacija. Riječ je o sveukupno 711 miliona jedinstvenih adresa od kojih je velik broj povezan s ispravnom lozinkom” komentarisao je Hunt.

Sigurnosni stručnjaci trenutno surađju sa vlastima Nizozemske kako bi ugasili zloglasne servere, a vama predlažemo da provjerite nalazi se vaš email na Onlinerovoj listi.