Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski naučnici napravili disk koji zapis čuva milijardama godina

Eternal-5D-data-storage-1

Naučnici britanskog Univerziteta u Sautemptonu napravili su veliki korak u razvoju skladištenja digitalnih podataka.

Time će problem današnjih medija, gdje fotografije izblijede, a knjige istrule, biti riješen. Kako se navodi na sajtu Univerziteta u Sautemptonu, naučnici Centra za istraživanje optoelektronike (ORC) uspjeli su da, koristeći femtnosekundni laser, laser čiji su impulsi svjetlosti dugački nekoliko bilionitih dijelova sekunde, na posebno oblikovano staklo zapišu i sa njega pročitaju petodimenzionalne digitalne podatke.

Naime, laser zapisuje podatke tako što pretvara minijaturne dijelove stakla u polarizirajuću strukturu, koji se čitaju slanjem drugog impulsa, prenosi RTS.

Oni se interpretiraju na osnovu tipa, radijalnog ili azimutalnog i smjera polarizacije, što čini da staklo “ima” pet dimenzija – tri fizičke u naslaganim slojevima, a dvije u talasnoj dužini (boji) i polarizaciji svjetlosnog talasa (jedna s polarizacijom od nula, a druga od 90 stepeni).

Kapacitet ovakvog stakla jeste 360 terabajta memorije i stabilno je do temperature od 1.000 Celzijusovih stepeni.

Na sobnoj temperaturi, kako tvrde naučnici, trebalo bi da je vijek neograničen, odnosno, kako predviđaju, na teperaturi od 190 celzijusovih stepena može da traje čak 13,8 milijardi godina.

To nije malo kada se ima u vidu da planeta Zemlja postoji 4,6 milijardi godina, galaksija Mliječni put 13,2 milijarde godina, a čovjek najviše 200.000 godina.

Stručnjaci smatraju da će najveću korist od novog vida dugoročnog skladištenja podataka imati institucije sa velikom bazom podataka, poput nacionalnih arhiva, muzeja i biblioteka.

Prvi put ova tehnologija prikazana je 2013. kada je tekstualna datoteka od 300 kilobajta uspješno snimljena u pet dimenzija.