Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Računari

Budućnost tvrdih diskova svjetlija nego što se mislilo

16/09/2017

Neki su godinama prije prognozirali skoru smrt klasičnih tvrdih diskova, ipak, nove tehnologije bi ih mogle održati živima još neko vrijeme.

Jedna od njih je vezana za korištenje staklenih supstrata za ploče HDD-a. Proizvođač Hoya eksperimentiše upravo sa staklom kao materijalom za ploče, koje se inače izvode od aluminijuma.

Hoya vjeruje kako će ovakvi diskovi imati veliki prostor za skladištenje (20TB), ali i značajno povećanje brzine. Aluminijumski supstrati na pločama koje se vrte velikom brzinom u više navrata su modernizovani.

Ipak, to nije bilo dovoljno. Stakleni supstrati mogu sadržati sličan kapacitet poput aluminijumskih, međutim – stakleni su mnogo tanji, što znači da ih se može smjestiti više u isti prostor. Hoya je već uspješno kreirala supstrate debljine 0,381 milimetar, što znači da je upola tanje od postojećih rješenja.

Još jedna od velikih prednosti tvrdih diskova koji će koristiti staklene supstrate za ploče je otpornost na vrlo visoke temperature. Ako se nova generacija tvrdih diskova osloni na novu posebnu vrstu zapisivanja Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) (Pisanje podataka uz pomoć visokih temperatura), inače vrlo hladan pogon mogao bi u klasičnom izdanju biti katastrofalan. Međutim, korištenje staklenog supstrata povećava izdržljivost s 200°C na vrtoglavih 700°C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.