Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jony Ive

Čovjek koji je dizajnirao iPhone napušta Apple

jony-ive-iphone

Redefinisao je proces dizajniranja u Appleu, postavivši u temelj čistoću ideje. Insistirao je na tome da njihovi proizvodi moraju biti jasni i jedinstveni te biti rezultat vlastite perspektive, ne one nastale nakon milijarde fokus grupa

Dugogodišnji Appleov šef dizajna, čovjek koji je zaslužan ne samo za uspjeh te kompanije već i za svojevrsnu revoluciju na području industrijskog dizajna, napustit će jabučare do kraja godine kako bi pokrenuo vlastitu dizajnersku kompaniju LoveFrom.

Iveovo mjesto preuzet će Jeff Williams, Appleov glavni operativac, kojemu će račune polagati dopredsjednik za industrijski dizajn Evans Hankey i dopredsjednik za dizajn interfejsa za ljude Alan Dye.

Apple će mu i dalje biti među glavnim klijentima kompanije LoveFrom, ali teško je oteti se dojmu kako svjedočimo kraju jedne ere u historiji diva iz Cupertina.

U dizajnu od malih nogu

Sir Jonathan Paul Jony Ive rođen je 27. februara 1967. godine u Chingfordu, sjevernom dijelu Londona. Otac mu je bio srebrnar koji je s britanskom vladom radio na postavljanju standarda obrazovanja dizajnera. Sina je od malih nogu poticao na skiciranje i izradu predmeta. Između ostalog, tako su nastali tobogan i kućica na drvetu. Majka i djed bili su inženjeri.

U srednjoj školi proučavao je skulpturu i hemiju. Kad je došlo vrijeme za fakultet htio je upisati Royal College of Art, ali je odustao jer mu se nije svidjelo ozračje u kojem se obrazovanje tamo odvijalo. Bilo je, kako je jednom prilikom ustvrdio, previše bučno. U tu se uglednu instituciju ipak vratio 2017. godine, ali kao direktor.

Upisao je 1985. godine Newcastle Polytechnic, gdje je bio poznat između ostalog i po tome što je dizajnirao i izrađivao slušna pomagala za gluhu djecu i njihove učitelje.

Po završetku akademskog obrazovanja zaposlio se u maloj konsultantskoj kompaniji za dizajn koja se zvala Tangerine, gdje je dizajnirao mikrovalne pećnice, toalete, bušilice i četkice za zube.

U Appleu su ga od 1990. nagovarali da pređe kod njih. Iako nezadovoljan poslom kojim se bavio, opirao se jer mu se nije svidjelo preseliti porodicu na drugi kontinent. Uspjeli su ga pridobiti tek u septembru 1992., kad je Ive shvatio kako ne želi raditi WC-e cijeli život.

Ali, ni Appleu u to vrijeme nisu baš cvjetale ruže. Do 1997. kompanija je toliko duboko potonula da je Ive bio spreman potražiti novi posao. Možda bi i otišao da se u kompaniju nije vratio Steve Jobs i okrenuo je potpuno.

S Jobsom je odmah kliknuo

Ive je kasnije pričao kako je s Jobsom kliknuo od prve. Zajednička im je bila strast prema stvaranju, opsjednutost pojedinostima i sklonost asketizmu te ideju kako bi kompjuteri i elektronički uređaji općenito trebali izgledati lijepo. Pomoglo je i to što je, uz dizajnerska znanja i vještine, znao i kako voditi timove.

Postao je viši dopredsjednik za industrijski dizajn i bio na čelu tima dizajnera odgovornih za najvažnije Appleove proizvode. Redefinisao je proces dizajniranja u Appleu, postavivši u temelj čistoću ideje. Insistirao je na tome da njihovi proizvodi moraju biti jasni i jedinstveni te biti rezultat vlastite perspektive, ne one nastale nakon milijarde fokus grupa.

Apple je počeo kompjutere i medijske uređaje tretirati kao alate umjesto nakupine žica i komponenti. Prvi hit bio je šareni iMac, s kojim je napravio potpuni odmak od jednolično dosadnih računala koja su tada dominirala tržištem.

Slijedili su laptopi s kućištem od brušenog titana i bijeli laptopi, da bi zatim stigli iPod i iPhone, proizvodi koji su redefinirali svoje kategorije ili ih u potpunosti stvorili te pametni sat Apple Watch. Sudjelovao je i u dizajniranju operativnog sustava iOS te novog Appleovog sjedišta.

Britansku vitešku titulu dobio je 2006. godine. Također su mu dodijelili počasne doktorate na Royal College of Art te Sveučilištima Cambridge i Oxford.

Sa suprugom Heather, inače spisateljicom, i sinovima živi u Pacific Heightsu u San Franciscu, u kući koju je platio 17 miliona dolara. Heather je upoznao u srednjoj školi, vjenčali su se 1988. Sinove potiče na skiciranje dizajna i izradu predmeta.

Na posao u Cupertino je putovao i do sat i po, automobilom iz vlastite flote, u kojoj su Aston Martin, Bentley i Land Rover. Procjenjuje se kako Iveovo lično bogatstvo vrijedi 130 miliona američkih dolara.

Nije sklon intervjuima i javnim istupima. Voli se baviti obradom drva i slušati tehno, a često radi i u dobrotvorne svrhe. Vjerovatno najpoznatiji projekt te vrste je Red, inicijativa kojom pjevač Bono Vox prikuplja novac za borbu protiv HIV-a.