Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vodite računa

Da li laptop ostaviti stalno uključen u struju ili ne? Odgovor je jednostavan

laptop

Pogledajmo što sve trebate u obzir kako bi riješili dilemu je li pametno ostaviti vaše prijenosno računalo spojeno s utičnicom

Prije ili kasnije manje-više svi vlasnici prijenosnih računara nađu se suočeni s istim vječnim pitanjem: je li loše držati laptop stalno spojen s utičnicom? Odgovor nije posve jednostavan, pa pogledajmo što sve treba uzeti u obzir.

Poznajete li bateriju vašeg laptopa?

Postoje dvije glavne vrste baterija u prijenosnim računarima: litij-ionske i litij-polimerske. Iako je riječ o različitim tehnologijama, obje funkcioniraju na približno sličan način, tako što električnu struju stvaraju kretanjem elektrona. To stalno kretanje potrebno je kako bi baterija ostala u dobrom stanju.

Za obje vrste baterija vrijedi slijedeće (ako su u novijim laptopima):

  • bateriju ne možete prepuniti ako je laptop stalno spojen s utičnicom. Čim dođe do punog kapaciteta punjenje će biti obustavljeno i neće biti nastavljeno dok popunjenost ne padne ispod određene razine.
  • potpuno pražnjenje baterije će ju oštetiti. Ostane li dulje vrijeme potpuno prazna moguće je kako ju nikad nećete moći ponovno napuniti.

Što škodi litijskim baterijama?

Sve litijske baterije su nestabilne. To znači kako gube kapacitet od trenutka kad su proizvedene, a više je čimbenika koji mogu ubrzati taj proces. Među njima su:

  • ciklusi punjenja i pražnjenja. Svaku bateriju možete ograničeni broj puta puniti i prazniti.
  • voltaža. Što je viša razina punjenja /mjerena u voltima po ćeliji), to je vijek trajanja baterije kraći.
  • visoke temperature (iznad 30 Celzijusovih stupnjeva) mogu stvoriti nepopravljivu štetu.

Litij-ionske baterije pune se do 4,20 volti po ćeliji, odnosno sto posto kapaciteta. Na toj razini baterija će imati životni vijek od 300 do 500 punjenja i pražnjenja. Svako smanjenje od 0,10 volti po ćeliji u punjenju udvostručava broj ciklusa, sve dok ne bude dosegnuta optimalna razina od 3,9 volti po ćeliji, s 2.400 do 4.000 ciklusa pražnjenja. Na žalost, na ovoj razini baterija je tek oko 60 posto puna.

Visoka temperatura

Čak i ako je sve drugo u redu, temperature veće od 30 Celzijusovih stepeni mogu skratiti životni vijek baterije vašeg laptopa. Za to je dovoljno da ga, recimo, ostavite u autu tokom ljetnog popodneva ili blizu radijatora. U kombinaciji s oscilacijama napona može doći do dugotrajnih, pa i fatalnih posljedica.

Ukratko, držite li bateriju stalno na 100 posto kapaciteta, njen će se životni vijek skratiti. Izložite li ju pritom i visokim temperaturama, skratit će se još brže.

Imajte pritom na umu kako uvjete s visokim temperaturama možete i sami stvoriti ako radite na računaru bilo što intenzivno (igrate igru sa zahtjevnom grafikom, uređujete video zapise i tome slično), kao i ako držite prijenosnik na krilu, jastuku… Također, nakupi li se prašine i druge priljavštine u prijenosniku također može do zagrijavanja.

Trebate li ukloniti bateriju dok je laptop spojen na struju?

Ako je to uopće moguće – a u velikom broju laptopa koji su u prodaji danas nije – odgovor na pitanje trebate li ukloniti bateriju varira od proizvođača do proizvođača.

U Aceru, recimo, kažu da to nije potrebno ako ćete tako raditi nekoliko sati, ali jest ako računar nećete koristiti nekoliko dana. Iz Applea su, dok su još proizvodili laptope s baterijama koje je moguće ukloniti, poručivali kako ih nikad ne trebate uklanjati, dok u Dellu tvrde kako za njihove uređaje nije problem ako ih ostavite spojene na struju.

Sve se svodi na postavke za upravljanje energijom u prijenosnom računalu. Neke će smanjiti potrošnju energije dok baterija nije spojena, zbog ćega će izvedba računala biti slabija nego inače.

Ako ipak uklonite bateriju, pohranite je na odgovarajući način: na sobnoj temperaturi, između 40 i 80 posto napunjenu.

Trebate li držati laptop stalno uključen u struju?

Hoćete li oštetiti bateriju ako stalno držite laptop uključen u struju? Da, nakon nekog vremena će se to početi odražavati na izvedbu koju vam može ponuditi. Ali isto vrijedi i za svakodnevno punjenje baterije.

Jednoznačnog odgovora, dakle, nema. Najbolje je provjeriti što konkretno preporučuje proizvođač vašeg računara. A nije loše ni posegnuti za kompromisom: nekoliko dana koristiti bateriju, pa nekoliko dana provesti uz utičnicu.

I paziti da se računar ne pregrije, piše Tportal.