Facebook Stories opcija testira se na desktop operativnim sistemima

f8-facebook-mark-zuckerberg-0069

Ako se danas neko i sjeća da je Stories inicijalno zaživjela na Snapchatu, ekipi iz Facebooka to definitivno nije bitno. Bez obzira na popriličnu galamu ili ako hoćete direktne optužbe kako je Facebook navedenu opciju Stories “kopirao” (ukrao, plagirao, kako god vam drago…) od Snapchata, Mark Zuckerberg i društvo nisu se nimalo zabrinuli.

Prošlo je otprilike godinu dana otkako je Facebook krenuo s kratkim pričama koje korisnici objavljuju, a koje nakon 24 sata jednostavno same nestaju, u tom je periodu recimo opcija Stories na Instagramu dosegnula 250 miliona dnevnih korisnika. Za usporedbu, Snapchat, koji je osmislilo i kreirao originalnu Stories opciju trenutno ima 166 miliona dnevnih korisnika ove super zanimljive i korisnicima i te kako primamljive značajke.

Na putu koji eto traje godinu dana Stories opcija je sletjela i na Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp…, dakle nas sve platforme koje u svojem portfelju drži najpopularnija društvena mreža na svijetu. Ali, cijela ta priča se do sada odnosila isključivo na mobilne aplikacije, što bi se u skoroj budućnosti moglo promijeniti.

Potvrđeno je kako Facebook testira uvođenje Stories opcije na desktop operativne sisteme, što će sasvim sigurno dodatno podignuti popularnost same opcije, a to je u konačnici Facebookov cilj. Trenutno opciju testira manji broj korisnika, ali iz Facebooka napominju kako će u idućim sedmicama broj onih koji testiraju Desktop Stories rasti. U prvoj fazi moguće je samo pregledavati Stories objave, no nije nemoguće, dapače, da će se “kratke priče” moći i kreirati na računarima.