Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Računari

Intel predstavio računar veličine kreditne kartice (FOTO)

01/06/2017

Često se kaže kako su pametni telefoni zapravo računari koji stanu na naš dlan. Ali, čini se kako je Intel napravio pravi računar koji možete ponijeti svugdje sa sobom.

Compute Card je svojevrsni mini računar, tek nešto veće od kreditne kartice, koje bi svojim performansama moglo posramiti i mnogo veću “braću”.

Naime, Intel planira Compute Card nuditi s cijelim nizom različitih konfiguracija, ovisno o budućoj namjeni malog računara.

Poznato je da će moći imati do 4GB RAM-a i 128GB flash memorije, uz ugrađeni prijamnik za bežični internet i Bluetooth 4.2.

Intel je već najavio i cijeli niz partnera koji će izrađivati popratne uređaje za Compute Card. Jedan od primjera je kućište koje maleni računar pretvara u punokrvni PC, a sadrži sve uobičajene priključke poput USB-a, HDMI i Ethernet priključka.

Ideja je da sa sobom uvijek imate svoj Compute Card i ubacujete ga u različita kućišta ovisno o potrebi – od pametnih televizora i uređaja do uređaja za digitalne potpise.

Hoće li takav koncept zaživjeti, tek treba vidjeti, ali je svakako zanimljiva ideja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.