Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organizuje četvrti geekFEST

geekFEST

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) s ponosom najavljuje održavanje četvrtog geekFESTA (geekFEST 2017) koji je već uveliko postao tradicijom Univerziteta.

Festival će biti održan u periodu između 14. i 18. augusta 2017. godine u kampusu IUS-a.

“GeekFEST je ljetna škola koju sam osmislila sa ciljem podrške popularizacije tehničke kulture u našoj zemlji. Prva ovakva škola je održana 2013. godine. Ove godine se održava četvrta po redu. Jedan od uspjeha je da pored Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, uvijek uspijemo pronaći dodatne zainteresovane sponzore da ova škola bude potpuno besplatna za srednjoškolce. Iz ovoga razloga je dostupna svim mladima u našem društvu. Ove godine finansijsku pomoć nam pruža Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Jedan kuriozitet ovogodišnje škole da su neki predavači polaznici prvog geekFEST-a organizovanog 2013. godine”, kaže dr. Jasminka Hasić Telalović, kordinatorica Ljetne škole inovatorstva geekFEST.

Što se tiče načina organizacije škole, dr. Hasić Telalović kaže:

“Sam program geekFEST škole je jako praktičan. Na kraju škole polaznici imaju aplikaciju koja se uz malo dodatnih sredstava i truda može razviti i u gotovi komercijalni proizvod. Također, svakog dana polaznici imaju priliku da slušaju jednog gosta koji dolazi kao ostvarena osoba iz IT industrije ili slično – bilo kao poduzetnik koji je napravio firmu i zaposlio desetine ljudi, ili kao majstor svog posla koji na svjetskoj sceni uspješno prodaje svoje znanje i sposobnosti. Svijet ulazi u četvrtu tehnološku revoluciju. Presudno za ljude u budućnosti je da steknu vještine koje se ne mogu lako zamijeniti automatizacijom i robotima. Inovativnost i praktične vještine koje se uče u ovoj ljetnoj školi su dobra podloga da mlada osoba na pravilan način počne da osigurava prosperitetnu budućnost.”

Zašto se prijaviti na geekFEST?

“Ljeto je divno vrijeme za refleksiju za mlade ljude. Ljetni raspust im omogućava da dosta vremene provedu u čitanju i razmišljanju kako i kuda dalje. Mislim da je geekFEST idealna prilika za mlade da im se otvore novi vidici i avenije o kojima nisu razmišljali ili nisu razmišljali dovoljno. Također, geekFEST je odlična prilika da se mladi druže i upoznaju sa mladima iz svih krajeva BiH”, kaže kordinatorica geekFEST-a.

Projekat privlači sve više pažnje iz godine u godinu i uveliko je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je da su neki od predavača na ovogodišnjem festivalu polaznici prvog geekFEST-a iz 2013.

“Učešće na geekFEST-u 2013. godine je znatno utjecalo na moje opredjeljenje šta ću i gdje studirati. Svijet IT-a sam upoznala upravo tu kroz kodiranje i izradu zanimljivih aplikacija, budući da su apsolventi držali predavanje bilo mi je jasno koliko se znanja stekne u 4 godine i da je to ono što sigurno želim učiti, tako da sam nastavila u tom pravcu i sada sam apsolvent upravo na IUS-u, a uskoro ću i diplomirati upravo na Android aplikacijama. Uz malo truda, dobra i kvalitetna predavanja, znanje i uspjeh neće izostati, a najbolji početak je baš geekFEST. Tako da je moja preporuka srednjoškolcima definitivno da se prijave, da dio svog raspusta provedu u lijepom ambijentu i ugodnoj atmosferi, te da zajedničke ideje pretvore u kood i korisne aplikacije, te da na taj način unaprijede svoje znanje i vještine”, kaže Amila Zimić, studentica kompjuterskih nauka i inžinjeringa, učesnica geekFEST-a 2013.

“Geek Fest je odlična prilika za sve srednjoškolce koji još uvijek nisu sigurni oko izbora zanimanja i smatraju da bi programiranje mogao biti jedan od njihovih poziva. Ova škola je koncipirana na način da se učesnici tu prije svega druže, a onda i upoznaju sa svijetom programiranja kroz pisanje prvih kodova i kreiranja svojih mobilnih aplikacija. Gostujuća predavanja od strane iskusnih ljudi iz IT svijeta će također dati jedan bolji uvid svim učenicima o tome šta ustvari znači biti programer u današnjem svijetu. Danas se nudi veliki broj kurseva koji imaju za cilj da vas uvedu u IT svijet, a ono što geekFEST izdavaja od ostalih jeste da pristupačnost. Škola je dostupna svim srednjškolcima iz cijele BIH, bez da moraju razmišljati o načinu dolaska, o tome gdje stanovati dok traje škola… Ja da sam srednjoškolac, geekFEST bi bio nešto što ne bih željela da propustim”, kaže Džana Bašić, jedan od predavača na ovogodišnjem geekFEST-u.