Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako zauvijek uništiti sve podatke sa kompjutera

delete
delete

Iako klasično formatiranje obriše sve podatke i oslobodi mjesto na hard disku, tragovi tih podataka ipak ostaju. Ovo hakerima i profesionalcima omogućava da pomoću posebnih softvera vrlo lako povrate obrisane informacije i vide šta ste sve čuvali na računaru.

Međutim, ukoliko želite da obrišete podatke tako da oni zauvijek nestanu i da niko ne može da ih povrati, morat ćete to da uradite na poseban način.

Pre svega, neophodno je da uradite backup podataka koje želite da sačuvate, jer kada jednom počnete sa ovom procedurom, oni će trajno biti obrisani. Najbolje je da fileove čuvate na eksternom hard disku ili flash memoriji.

Za trajno brisanje informacija sa hard diska potrebno je da koristite specijalan program. Iako na internetu postoji gomila takozvanih “data destruction” programa, najpopularniji među njima je DBAN koji možete da preuzmete na ovom LINKU.

Sljedeći korak je da od preuzetog programa napravite takozvani bootabilni file, koji potom možete da ubacite na CD ili flash memoriju. Kreiranje bootabilnog filea je prilično jednostavno. Predlažemo vam da za to koristite program Rufus (možete ga preuzeti na ovom LINKU), koji je veoma lak za korištenje.

Ukoliko ne znate kako da kreirate bootabilni file, pogledajte video:

Nakon što ste pripremili flasheš ili CD sa potrebnim fileom, neophodno je da restartujete računar i bootujete program sa uređaja na koji ste ga ubacili.

Nakon toga, brisanje podataka je prilično jednostavno i potrebno je samo da pratite uputstva.

Upustvo korak po korak kako da trajno obrišete podatke sa vašeg hard diska možete pogledati i na video snimku: