Računari

Kineski robot pobijedio ljude na popularnom kvizu znanja

08/02/2017

Robot s vještačkom inteligencijom pobijedio je ljudske protivnike na popularnom kvizu znanja u Kini.

Robot Wangzai djelo je kineske kompanije i internet pretraživača Sogou, a pažnju javnosti inteligentni stroj privukao je učešćem u kvizu znanja “Yizhan Daodi”, kineskoj verziji popularnog američkog kviza “Who's Still Standing”.

Riječ je o robotu s vještačkom inteligencijom koji raspolaže bogatom bazom informacija i sposobnošću imitiranja ljudi, što mu je bilo dovoljno da pobijedi na kvizu na kojem su učestvovali visokoobrazovani ljudi, među kojima i jedan svršenik Harvarda.

Publika je uživala u kvizu i ovacijama pozdravljala brzo odgovaranje na postavljena pitanja. Robot je odgovore davao u istoj sekundi završetka čitanja pitanja.

To je bila najbolja potvrda ranijih tvrdnji stručnjaka koji su kazali da su stvorili robot koji samostalno analizira informacije iz okruženja, brzo percipira i odgovara na postavljena pitanja i zadatke.

Nije to jedini robot s vještačkom inteligencijom koji su Kinezi proizveli u posljednje vrijeme. I prošlog mjeseca je robot Xiaodu, tehnološkog giganta Baidu, pobijedio na takmičenju prepoznavanja likova i glasa ljudi.

Tehnološke kompanije najmnogoljudnije zemlje svijeta već nekoliko godina ulažu velike napore kako bi preuzele primat u svijetu vještačke inteligencije, a prema zvaničnim podacima kineske kompanije su samo prošle godine u tu svrhu potrošile 2,6 milijardi dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.