Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čest slučaj

Laptop vam se pregrijava? Evo koji su razlozi za to i kako problem riješiti

laptop

Laptopovi mogu da se griju zbog velikog broja različitih razloga – dijagnostikovanje problema nije uvijek isto, što znači da ćete morati da uradite nekoliko stvari prije nego što otkrijete u čemu je problem

Ako ste vlasnik računara i odjednom osjetite da se pregrijava, a toplina dolazi iz tastature, prva stvar koja bi mogla da vam padne na pamet je “pokvario se”. Skoro svaki vlasnik laptopa u nekom trenutku će osjetiti da se računar zagrijava.

Ako je vaš laptop pregrijan svo vrijeme, treba da vidite zbog čega se to dešava. U najgorem slučaju, sam će da se isključi ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Za početak, pažljivo obrišite laptop – ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za ovo korisitite vatu za uši ili komprimovani vazduh u limenci. Ako se odlučite za ovo drugo, obavezno nagnite laptop prema dole kako biste prašini spriječili ulazak u druge dijelove računara.

Najčešći krivci

Većina laptopova može normalno da radi na temperaturama do oko 40 stepeni Celzijusovih, ali ako ga koristite u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, porašće mu temperatura. Posteljina i jastuci zadržavaju toplinu te mogu da uzrokuju pregrijavanje računara ako ga stavite na njih kako biste radili. Takođe, imaju dosta nezgodnu osobinu blokiranja izlaza za ventilaciju.

Ugasite zahtjevne aplikacije

Ukoliko primetite da se ventilator vašeg računara sve češće pali, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Na primjer, ako u isto vreme imate upaljene Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, ili samo koristite Chrome, predlažemo da ugasite ostale aplikacije sve dok vam neće trebati.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje CPU-a ili procesora, dijela računara koje radi sa korisničkim naredbama.

Razmislite o servisu

Ako se vaš laptop pregrijava i gore navedene metode ne funkcionišu, ugasite ga, isključite iz struje i razmislite o nošenju računara stručnjaku. Preveliko zagrijavanje može da ošteti računar i sve uskladištene podatke.