Microsoft predstavio najmoćniju konzolu za video igre

xboxonex1

Microsoft je tokom svoje konferencije za medije na sajmu E3 u Los Angelesu svijetu predstavio novu konzolu za video igre imena Xbox One X, piše Wired.

Konzola koja je do nedavno nosila kodno ime Project Scorpio bit će, prema Microsoftovim tvrdnjama, najjača igraća konzola ikad napravljena.

Motori sistema bit će grafička kartica od šest teraflopa brzine 1,17 GHz i 12 gigabajta radne memorije. Xbox One X bit će u stanju igre pokretati u 4K rezoluciju uz visoki dinamčki raspon boja, a moći će reproducirati blu-ray diskove u 4K rezoluciji.

Xbox One X je najmanja konzola koju je Microsoft ikada napravio te će se zbog toga hladiti tekućinom, a ne ventilatorima. Konzola će su u SAD-u prodavati po cijeni od 499 dolara, dok će u Velikoj Britaniji biti dostupna za 449 funti.

Činjenica da će moći reproducirati igre u 4K rezoluciji Microsoftov je najveći adut kada je riječ o Xboxu One X, a sve Xbox One igre moći će se igrati na novoj konzoli. Igre koje nisu rađene za Xbox One X trebale bi na novom sistemu raditi bolje.

Osim nove konzole, Microsoft je na konferenciji tokom sajma E3 najavio i da se trenutno radi na čak 42 igre za Xbox One X. Jedna od tih igara je i Forza Motorsport 7 koja će izaći 3. oktobra ove godine.