Najbolji načini da ubrzate svoj računar

Kompjuter

Svima nam se ponekad dogodi da poželimo laptop ili PC baciti kroz prozor kada uspore.

Ugasite ga i upalite

Ovo je najočitiji način kako pokušati riješiti problem. Ako kompjuter ugasite, tim postupkom možete napraviti čistku svih procesa koji su ‘zapeli’ i usporavaju rad.

Provjerite je li sve ažurirano

Vaš operativni sistem, aplikacije i sve drugo može raditi usporeno ako nije ažurirano. Ne samo da će update ukloniti viruse i druge stvari koje ga mogu usporiti, nego ćete imati i najbolji softver za vaše računar.

Background programi

Tokom vremena vaš kompjuter može pokupiti brojne programe koji vam ne trebaju. Ti beznačajni programi će trošiti značajno vrijeme vašeg procesora, pa uđite u Task Manager i provjerite koji programi trenutno rade, te ako primijetite išta što vam ne treba, ugasite to.

Također, provjerite procese kako biste vidjeli postoji li išta nepotrebno ili sumnjivo, te uz pomoć Googlea provjerite sve za što niste sigurni čemu služi. Uđite u Start, pa Programs i zatim Startups. Tu ćete naći sve što se otvara kad upalite kompjuter.

Prostor za pohranu

Prostor na hardu ne znači tek da ćete imati dovoljno mjesta za svoje datoteke, nego vaše računar često koristi slobodan prostor na hardu kako bi tu privremeno ostavilo stvari koje može poslije zatrebati. Zapamtite da bi barem 10 posto vašeg harda trebalo biti slobodno, da uvijek imate dovoljno prostora za sve što vam može zatrebati.

Najbolji način da dođete do novog slobodnog prostora jest da premjestite stvari koje zauzimaju puno prostora na drugi hard, recimo fotografije, filmove ili muziku koje ne koristite često možete prebaciti na vanjski hard. Uz to, provjerite imate li na računaru puno stvari koje ne koristite, u čemu vam mogu pomoći aplikacije poput PC Decrapifiera koji će ‘pokupiti’ sve stvari koje niste dugo koristili.

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi

Hardver stari i usporava rad. To pogotovo vrijedi za tvrde diskove, od kojih većina ima pokretne dijelove koji se mogu ‘izlizati’ tokom upotrebe. Zato je dobro provjeriti zdravlje vašeg tvrdog diska uz pomoć programa poput ScanDiska. Ako se pokaže da je sve u redu, provjerite da slučajno vaš kompjuter ne slaže podatke na pogrešan način, uz pomoć Defraga.

Pretraživači

Priznajte da većinu vremena na kompjuteru koristite internet, a bez obzira treba li vam on za posao ili zabavu, ako je vaš pretraživač usporen može vam se činiti da je smak svijeta blizu.

Prva stvar koju morate napraviti jest vidjeti je li sve ažurirano, što Firefox, Chrome i Safari čine automatski. Ali ako se situacija i dalje ne mijenja, vrijeme je za čistku. Izbrišite sve iz istorije što možete, zajedno s kolačićima i svim drugim ponuđenim, što bi trebalo malo ubrzati stvari. Zatim provjerite dodatke koje ste instalirali, jer i oni mogu usporiti rad računara, te izbrišite sve što vam nije prijeko potrebno.

Na kraju, znajte da je ponekad sasvim dovoljno da umjesto jednog pretraživača počnete koristiti drugi. Provjerite koji najbrže radi i ne brinite, brzo ćete se naviknuti na drugi. A sve potrebne informacije i tako možete bez problema sačuvati, piše Independent.