Računari

Novo ažuriranje Windows 10 donosi reklame

13/03/2017

Testeri i insideri koji imaju mogućnost instalirati ažuriranja Windowsa prije “običnih smrtnika” ovih dana su se počeli žaliti na najnoviji “feature” Windowsa 10. Naime, kroz sistem ažuriranja do njih je došla nova nadogradnja iz paketa koji će biti pušten u javnu distribuciju u Aprilu, u sklopu velike Creators Update nadogradnje, a koja donosi – udahnite duboko –reklame unutar Windows Explorera.

Da, upravo u prozoru koji je većini korisnika vrlo vjerovatno početna tačka za pretraživanje sadržaja računara Microsoft je odlučio kako bi mogao početi reklamirati svoje ostale usluge. Platili ste Windowse, misle si u Redmondu, pa zašto onda ne biste uzeli i pretplatu na OneDrive ili Office 365?

Ne treba ni reći kako je pojava reklama unutar Windows Explorera odmah izazvala buru negativnih komentara na svim mogućim forumima, Redditu, i sličnim mjestima. Iz Microsofta nezadovoljnim korisnicima poručuju da se zapravo radi o “savjetima” koji će im pomoći da poboljšaju svoje iskustvo u skladištenju podataka i dokumenata u oblaku. Napominju i da je ove “savjete” moguće vrlo lako isključiti.

Za isključivanje promotivnih i drugih poruka koje Microsoft planira plasirati putem Explorera u budućnosti, potrebno je otići u meni “Folder Options“, odabrati karticu “View“, te tamo isključiti opciju “Show sync provider notifications“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.