Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Računari

Ovo ćete izgubiti ako instalirate Windows 10

24/07/2015

Tek nekoliko dana potrošače dijeli od početka dostupnosti sljedeće generacije Windows operativnog sustava, a iako će biti besplatan za nadogradnju vlasnicima Windows 7 i 8.x licenci, valja imati na umu da su neke stvari ponešto drugačije – ili će nedostajati.

Mary Branscombe sa stranice TechRadar navodi neke od stvari koje će korisnici (uvjetno rečeno) izgubiti ako/kada prijeđu na Windows 10. Što se tiče kompatibilnosti sa starijim programima, ona će praktično ostati ista, što je dobro, no Microsoft je neke značajke poznate iz samog sistema odlučio ili potpuno ukloniti ili tek omogućiti kao opciju za preuzimanje u Windows trgovini aplikacijama.

[quote_box_right]Vlasnici Windows 10 Home izdanja neće moći kontrolirati nadogradnje sistema. U konačnici je to dobra stvar, jer oni koji svjesno zaobilaze osvježenja koja sadrže i sigurnosne zakrpe ugrožavaju sistemw, a ovako to neće moći, piše Branscombe[/quote_box_right]

Kad je riječ o kompatibilnosti, alat koji služi za reklamiranje “desetke”, a koji se jednom od nadogradnji “naselio” u Windows 7/8.x – služi i za to. Bilo da je riječ o hardveru ili softveru, alat za nadogradnju će upozoriti korisnika o mogućim problemima. Čime su onda postojeći Windows korisnici potencijalno “uskraćeni”?

Vlasnici Windows 10 Home izdanja neće moći kontrolirati nadogradnje sistema. U konačnici je to dobra stvar, jer oni koji svjesno zaobilaze osvježenja koja sadrže i sigurnosne zakrpe ugrožavaju sistemw, a ovako to neće moći, piše Branscombe.

Oni navikli na Windows Vista/7 desktop gadgete mogu zaboraviti na njih, dok su oni na ‘osmici’ već navikli živjeti bez njih. Zaboraviti valja i na većinu uključenih mini-igara poput Spidera, FreeCella, Minesweepera i ostalih. Naslove koji neće biti uključeni u OS ipak je moguće preuzeti u službenoj trgovini aplikacijama.

Windows Media Center je još jedna od značajki koja se potpuno gubi s “desetkom”. Onima koji su taj komad softvera imali na Windows 7 ili 8.x, Microsoft je obećao izradu neke opcije za reprodukciju DVD sadržaja, no korisnici će u pravilu morati tražiti zasebne alate za multimedijalne mogućnosti programa Media Center.

Jedinstven OneDrive je također tu. Windows 8.x su ga integrirali, dok se za “sedmicu” trebao preuzeti Windows Live Essentials. Dok Windows 10 pojednostavljuje stvari u tom smislu, neke od mogućnosti (poput offline dostupnosti) će pričekati još neko vrijeme.

Korisnici Windows 8.x sustava neće moći zadržati Photos, Mail i sl. aplikacije. Iako su napravljene u tzv. Modern (Metro) izdanju, zamijenjene su potpuno novim softverom za Windows 10.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.