Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Računari

Uskoro stižu skeneri koji će ocjenjivati je li osoba punoljetna

19/10/2018

Britanci i Kinezi uvode uređaje za prepoznavanje lica u namjeri da spriječe maloljetnike da kupuju alkohol ili da provode preveliki broj sati pred kompjuterom igrajući igrice.

Mnogi maloljetni Britanci, bez provjere, kupuju alkohol i cigarete, pa vlasti žele da uvedu obaveznu identifikaciju.

Uskoro počinje pilot-projekat u nekim prodavnicama, u kojima će biti korišten softver za prepoznavanje lica, koji će odrediti koliko osoba koja kupuje alkohol i cigarete ima godina.

Ako softver procijeni da je riječ o maloljetniku, kupovina neće biti dopuštena.

Ove kamere će na početku biti uz blagajne tako da taj posao više neće morati da obavljaju ljudi, pa će kupovina biti mnogo brža.

Kamere za prepoznavanje lica proizvodi i postavlja američka kompanija “NCR”, dok je softver za prepoznavanje lica razvila britanska tehnološka kompanija “Joti”.

Ovo je brz i inovativan način kojim će kupci potvrditi svoje godine u nekoliko sekundi, komentarišu tehnološki stručanjci.

Nakon Velike Britanije, “NCR” će u budućnosti sličnu tehnologiju predstaviti i u SAD.

Istovremeno, kineska Vlada želi da smanji zavisnost djece od igrica, jer mladi u toj zemlji provode previše vremena za ekranima mobilnih uređaja i kompjutera zbog čega često zanemaruju školske i životne obveze, a sve veći problem je i kratkovidost.

Ministarstvo obrazovanja najavilo je planove za razvoj vlastitog sistema koji bi djeci ograničio vrijeme igranja, te broj dostupnih onlajn igara.

Ograničenje vremena igranja već je uvela kineska kompanija “Tencent”, i to nakon brojnih kritika da djeca previše vremena troše na njihovu igru “Čast kraljevstva”, u kojoj se igrači međusobno bore u zamišljenom svijetu.

Tako su još prošle godine uveli ograničenja i mlađima od 12 godina dopustili igranje ove igre maksimalno jedan sat dnevno, dok oni između 13 i 18 godina mogu igrati dva sata.

Kako bi se pravila poštovala, nedavno su uveli i sistem registracije sa pravim imenima, a sada počinju sa testiranjem kontroverzne tehnologije prepoznavanja lica.

Na pametnim telefonima biće skenirana lica djece, čime će biti određivane njihove godine i, prema tome, ograničavano vrijeme igranja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.