Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Windows 10 postao treća najkorištenija platforma na svijetu

Windows10_1

Windows 10 nastavlja svoj rast, a preliminarni podaci za novembar 2015. godine pokazuje da je operativni sistem postao treća najkorištenija desktop platforma na svijetu, uspjevajući da pretekne Windows XP i Mac OS X.

Pokrenut krajem jula, Windows 10 je imao rapidni rast ali i usporenje u septembru jer je više korisnika odlučilo da sačeka objavu Thresholda 2 i tek onda pređu na novi operativni sistem.

Novi statistički podaci ukazuju da je Threshold 2 doveo više ljudi na operativni sistem, ali imajući u vidu da su podaci samo za prvih 15 dana novembra uticaj nadogradnje na tržišni udeo Windowsa 10 još uvijek ne može u potpunosti da se izmjeri.

Windows 7 je i dalje najjači operativni sistem sa udjelom od 49,9 posto, a njega prati Windows 8 sa 13,1 posto udjela. Ono što zabrinjava Microsoft je da je Windows 7 i dalje glavni izbor za svaki drugi računar na svijetu i taj procenat veoma sporo ide dole.

Windows 10 je ipak uspio da dostigne zavidan tržišni udio od 9,8 posto, ali se pod utiskom Threshold 2 nadogradnje očekuje da ove cifre narastu. Microsoft je naveo da je Threshold 2 dovoljan razlog da kompanije pređu na Windows 10 pa se i tu očekuje rast.