Računari

Windows 10 prati svaki vaš korak

02/08/2015

Windows 10 odlično su prihvatili i korisnici i kritičari, ali dijelovi nove politike o privatnosti Microsofta mnoge su zabrinuli.

Kompanija ima novi ugovor o uslugama koji ima 12.000 riječi, a u jednom dijelu stoji da Microsoft ima pravo da “pristupi, otkrije i sačuva lične podatke” korisnika, uključujući i sadržaj emaila i privatnih foldera.

Oni tvrde da će tako pomagati policiji i sprečavati spam, održavati sigurnost na mrežama ili štititi svoja prava i imovinu.

Microsoft takođe prati vaše ponašanje, kako bi vam ciljano dostavljao reklame.

Srećom, moguće je “zaobići” ovu politiku i to uz nekoliko jednostavnih podešavanja.

Idite na “Settings-Privacy” i isključite sve sumnjivo

Postoji 13 ekrana kroz koje morate da prođete, kako biste “pokrili” svaki aspekt vašeg korištenja računara i obezbijedili sigurnost podataka.

Isključite Cortanu

Cortana ima funkciju pretrage i jedna je od odlično ocijenjenih funkcija Windows 10. Međutim, jedan od razloga zbog kojih tako dobro radi, je to što pamti vaše ranije upite i nudi sugestije i personalizovane rezultate. Korisnici moraju da odluče da li im je bitniji takav alat, ili privatnost.

Isključite personalizovane reklame

Reklame na Windows 10 funkcionišu tako što vam nude personalizovane reklame svaki put kad ste ulogovani u svoj Microsoft nalog. Vrlo je jednostavno isključiti takve reklame – samo posjetite eksterni sajt i obilježite “off” na obje opcije za personalizovane reklame.

Koristite lokalni Windows nalog

Ovo je drastična opcija, jer ćete onda imati vrlo slabu sinhronizaciju među uređajima. Ipak, ako napravite novi lokalni nalog, Microsoft ne može koristiti vaše podatke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.