BiH

Gornji vakuf

Adis Pokvić pušten da se brani sa slobode, prijeti mu pet godina zatvora

14/08/2019

Njemu prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora

Mladić Adis Pokvić koji je na kući svoje porodice i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici pušten je da se brani sa slobode. Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi.

Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH. S obzirom da je došlo do izmjena Zakona krivičnog zakona FBiH, za to djelo predviđena je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora. Ranije je bilo od jedne do pet godina.

“Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, navodi se u Krivičnom zakonu FBiH koji je izmijenjen 2016. godine.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu.

Ovaj incident unio je nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.