Boris Zorko

Advokat: Odbačena žalba Edina Vranja, razrješenje situacije ipak moguće

edin-vranj

Vranj i njegov branilac imali su pravo žalbe a budući da je danas odbijena, pritvor je ostao na snazi

Odbačena je žalba na sudsko rješenje o određivanju pritvora Edinu Vranju, potvrdio je za Fenu njegov advokat u Beogradu Boris Zorko.

Advokat smatra da bi se se i pored toga, pozitivno razrješenje kompletne sadašnje situacije po njegovog branjenika ipak naziralo ukoliko bi bila bolja suradnja tužilaštava iz Beograda i Sarajeva, u smislu pune primjene zajedničkog protokola.

Pritvor do 30 dana Edinu Vranju, nekadašnjem načelniku Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, određen je 14. septembra nakon što je uhapšen kod srbijanskog grada Priboj na graničnom prijelazu Uvac pod sumnjom da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Goražda tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Slučaj na koji se odnosi ovo hapšenje Edina Vranja u Srbiji vođen je svojevremeno i u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, ali je u odnosu na njega, istraga obustavljena jer je tada oslobođen svake sumnje.

Određivanje pritvora 14. septembra u Beogradu, u Višem sudu – Odjeljenju za ratne zločine je obrazloženo “zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći”.

Vranj i njegov branilac imali su pravo žalbe a budući da je danas odbijena, pritvor je ostao na snazi.