Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Misije OSCE-a u BiH

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciji da cvjeta

Brian Aggeler osce
FOTO: Fena

Građani su političarima povjerili dužnosat da osiguraju dobrobit i napredak, a oni, umjesto toga, čuvaju okruženje u kome korupcije neometano i nekažnjeno uzima maha, rekao je Aggeler

Taktika fabriciranih prijetnji odvajanjem, sukobom i izmišljenim krizama je poslužila za to da se skrene pažnja s istinskih problema građana, omogućujući korupciji da cvjeta, izjavio je u intervjuu za današnji Dnevni avaz šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler.

Podsjetio je da je BiH, prema nedavno objavljenom indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, na posljednjem mjestu među državama regiona, a na pretposljednjem na cijelom evropskom kontinentu.

-To treba da zabrine svakog građanina, a svaki izabrani i imenovani zvaničnik mora biti pozvan na odgovornost. Građani su političarima povjerili dužnosat da osiguraju dobrobit i napredak, a oni, umjesto toga, čuvaju okruženje u kome korupcije neometano i nekažnjeno uzima maha, rekao je Aggeler.

Zato kaže da je krajnje vrijeme da se BiH ozbiljno pozabavi korupcijom.

-Iako se svi slažu s tim da rat uništava države i pojedince, korupcija ima slične destruktivne karakteristike. Ona podriva temelje države i ugrožava njenu budućnost, istovremeno predstavljajući prijetnju životima i potičući široko rasprostranjeno iseljavanje u inozemstvo – rekao je ambasador Aggeler za Avaz.