Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmetović: Ivanić zastupa interese druge države

BiH

sadik ahmetovic1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je izjavio novinarima da je iznošenje stavova o reviziji presude u predmetu BiH protiv Srbije od političara dovelo BiH u ovu krizu.

– Mislim da stavove o reviziji presude trebaju govoriti stručnjaci i pravnici. Nadam se da će Međunarodni sud pravde u Haagu dati svoje konačno stručno mišljenje o zahtjevu za reviziju – kazao je Ahmetović.

Po njegovim riječima, ono što je veći problem za ovu zemlju, jeste da „predsjedavajući Predsjedništva BiH zastupa interese druge države“.

Ahmetović ističe da je ovo odnos BiH, Srbije i Međunarodnog suda pravde u Haagu.

– Dejtonski mirovni ugovor podrazumijeva način glasanja i u Predsjedništvu, i u parlamentu BiH i u svim institucijama. Žalosno je da Dejtonski mirovni ugovor, ili ukoliko do toga dođe ono na što se poziva Mladen Ivanić, da zbog procedura glasanja, kako on to kaže, žrtvama bude onemogućeno traženje pravde. To je nedostatak u Dejtonskom mirovnom ugovoru – naglašava.

Dodaje da je to poruka i Međunarodnom sudu pravde u Haagu, „da formalnopravni razlozi na koje se poziva Ivanić ne smiju i ne mogu biti prepreka za reviziju, odnosno za traženje pravde za žrtve“.

Ahmetović ističe da bi to bilo pogubno „ i za našu zemlju i za demokratsku Evropu, kako oni za sebe vole kazati“.

Dodaje da bi, na određeni način, bio poljuljan integritet UN-a, s obzirom na to da se radi o sudu koji je on formirao.

Izrazio je nadu da će Međunarodni sud pravde u Haagu na takav način gledati zahtjev da na kraju pravda bude zadovoljena, „a najbolja pravda je ono što nam kažu sudovi“.