zastupnik u bundestagu

Ahmetović poručio Schmidtu: Ne radite ono što nikada ne bismo dozvolili u Njemačkoj

adis ahmetovic

Ahmetović je pozvao da “ne rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata”, te da “ne radimo ono što nikada ne bi dozvolili u svojoj državi”

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ne koristi bonske ovlasti i ne mijenja Izborni zakon Bosne i Hercegovine uoči Općih izbora 2. oktobra.

Ahmetović je pozvao da “ne rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata”, te da “ne radimo ono što nikada ne bi dozvolili u svojoj državi”.

– Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Evropske unije i u snagu (socijalne) pravde. Zato radim sve što je u mojoj moći kako bi bili sigurni da neće doći ni do kakvog razvoja situacije koji bi dodatno produbio etničke podjele u Bosni i Hercegovini – navodi se na početku saopćenja iz Ahmetovićeg ureda.

Podsjeća se kako je njemački Bundestag, na svome posljednjem zasjedanju prije ljetne pauze “jasno istakao kako je za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu”.

– Mi nećemo napustiti ovu državu u trenutnoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zato pozivam visokog predstavnika međunarodne zajednice da se distancira od planova korištenja bonskih ovlasti u ovom trenu, tako blizu izbora u oktobru 2022. godine.

Ahmetović potencira kako istinske promjene trebaju biti urađene zajedno sa demokratski izabranim institucijama i sa proevropskim snagama.

– Svi njemački think-tankovi, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena. Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini.

Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bi dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi – poručuje njemački zastupnik.