Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ajdinović: BIMS će povećati efikasnost inspektora u prekograničnom prometu

bijaca_ajdinovic_novalic_inspektori_

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je kako se na uvođenju Informacijskog sistema za rad u prekograničnom prometu roba (BIMS) radilo proteklih godinu dana, te da je krajnji cilj te novine povećanje efikasnosti rada inspektora u prekograničnom prometu.

– Ovaj sistem omogućit će inspektorima da se manje bave administrativnim radom, a više faktičnom kontrolom pošiljki, što do sada nije bio slučaj – kazao je Ajdinović u četvrtak na Graničnom prijelazu Bijača, gdje je službeno obilježeno uvođenje BIMS-a i predstavljena službena odijela federalnih inspektora u Sektoru granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Informacijski sistem za prekograničnu kontrolu roba BIMS (Border Inspection Managment System) predstavlja kompletan neovisan modul koji omogućava potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba.

– Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektroničkom obliku imaju svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika, a najava pošiljke u ovom kontekstu zaživjet će u punom kapacitetu – kazao je Ajdinović.

Dodao je kako Uprava za inspekcijske poslove broji 44 federalna granična inspektora (tržišna, sanitarna i fotosanitarna) te da je riječ o najmnogoljudnijem sektor u toj Upravi.

Naglasio je kako je na graničnim prijelazima u Federaciji BiH (Izačić, Gorica, Bijača, Orašje, Kamensko, Aerodrom Sarajevo, Domaljevac-Šamac) te na četiri mjesta carinjenja (Zenica, Tuzla, Mostar, Sarajevo) uveden nadzor kontrola robe i ljudi, odnosno nadzor svih uposlenih na prekograničnom prometu, špeditera i uvoznika.

– Riječ je o koraku više kada je riječ o transparentnosti rada, kako inspektora, tako i ostalih osoba koje sudjeluju u prekograničnoj kontroli roba – pojasnio je Ajdinović.

Napomenuo je, također, kako su do sada granični inspektori bili predstavnici jedinog kontrolnoga organa koji nije bio uniformiran.

– Službena uniforma je nešto na čemu se radilo proteklu godinu te smo napravili iskorak i uniformirali naše granične inspektore – kazao je Ajdinović.