direktor fuzip-a

Ajdinović: Suspendovan uhapšeni federalni sanitarni inspektor

anis_ajdinovic

Na snovu naredbe nadležnog suda, izvršen je i pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopćio je da je suspendovan uhapšeni federalni sanitarni inspektor.

Podsjećamo, policijski službenici Federalne uprave policije su 21. marta, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na Graničnom prijelazu Orašje uhapsili sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove inicijala M. R. (1962.) koji se sumnjiči za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Naime, navedena osoba se sumnjiči da je u svojstvu sanitarnog inspektora, na navedenom graničnom prijelazu 17. marta, za manju novčanu dobit propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje zahvaćene pandemijom koronavirusa te im omogućio ulazak u BiH.

Na snovu naredbe nadležnog suda, izvršen je i pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

– Užasnut sam ovim nečasnim postupkom pojedinca koji je nanio štetu ugledu Federalne uprave za inspekcijske poslove i našim naporima koje poduzimamo kako bismo se svojim danonoćnim djelovanjem i zalaganjem svakog inspektora na granici oduprijeli opasnosti širenja pandemije koronavirusa i doprinijeli zaštiti zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine. Ovakav užasan postupak pojedinca u ovim teškim vremenima kada Federalna uprava za inspekcijske poslove sa ionako iscrpljenim kadrovskim kapacitetima daje zadnji atom snage u najtežim poslovima koje trenutno obavljamo, za svaku je i najtežu osudu i mora biti najoštrije sankcionisan – rekao je Ajdinović, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Uhapšeni inspektor je s 21.3.2020. godine, odnosno odmah po lišenju slobode suspendovano, te će biti pokrenut zakonom predviđen postupak.

– Želim se zahvaliti Federalnoj upravi policije i kolegama koji su sudjelovali u ovim operativnim aktivnostima kako bi se ovo lice blagovremeno udaljilo s dužnosti i suočilo s posljedicama svojih sramotnih i nečasnih djela – rekao je Ajdinović.