trgovina diplomama

Akcija SIPA-e: Među uhapšenim i političar koji je tražio seks u zamjenu za posao

admir

Zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA vrši pretrese na ukupno 12 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Istočnog Sarajeva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Pero“.

Zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA vrši pretrese na ukupno 12 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Višemjesečna istrage je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Među uhapšenim je je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcionera A-SDA, te dva pripadnika SIPA-e zbog otkrivanja informacija iz istrage.

Hadžipašić je u žižu javnosti dospio nakon što je snimljen kako od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao.

Podsjetimo, na snimku se čuje se kako žena pita Hadžipašića što treba učiniti da bi dobila posao.

Nakon toga je predložio da seksualni odnos imaju odmah u prostoriji u kojoj se nalaze, na što je žena rekla da je došla samo da se dogovore, Hadžipašić joj je odogovio da intimni mogu biti gdje god ona želi, “u hotelu ili na putu”.

Na pitanje žene ko joj jamči da će nakon odnosa dobiti posao, Hadžipašić joj je uputio vulgarne riječi, a potom je nasrnuo na nju pokušavši je poljubiti i predložio joj da seksualne odnose imaju i nakon što joj “osigura” posao.

Video je snimljen 2013. godine, ali je nekoliko godina kasnije dospio u javnost.

Istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, a na teret im se stavlja krivično djelo organizovanog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave.

Iz Tužilaštva USK naveli su da se uhapšena lica terete za prodaju i falsifikovanje diploma. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i faukltetske diplome. Tužilaštvo USK uspjelo dokumentovati lažne diplome za 300 lica.

Trenutno se vrše pretresi u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i prostorijama škole Vita plus. Jedan od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin je Admir Hadžipašić bivši predsjednika Skupštine USK i funkcioner A-SDA koji je ujedno i direktor Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Pero“ bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.