Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Akcija SIPA-e u vezi s javnim nabavkama na KCUS-u, uhapšeno nekoliko osoba

kcus

Policijski službenici SIPA-e danas su, u sklopu operativne akcije “Magnet”, na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija

U jutrošnjoj akciji “Magnet” koju provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše se pretresi na više lokacija u Sarajevu, a kako saznaje N1 i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U akciji kodnog naziva “Magnet” SIPA je jutros uhapsila četiri osobe.

“Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici SIPA-e lišili slobode četiri osobe zbog krivičnog djela udruživanje radi činenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja. Osobe lišene slobode sumnjiče se za zloupotrebe prilikom javnih nabavki u UKC-u tokom 2011. i 2012. godine. Nakon kriminalističke obrade u SIPA-i postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama protiv osumnjičenih”, saopćeno je iz Tužilaštvo KS.

Kako je objavio Avaz, osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine. Fikret Musić je obnašao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva KS.

Podsjećamo, policijski službenici SIPA-e danas su, u sklopu operativne akcije “Magnet”, na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija, saopćeno je iz te policijske agencije.

– Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – dodali su iz SIPA-e.